Sørnett

Beriker Kristiansands romanverden

Kvinnelig romanforfatter: Mirjam Kristensen forteller om forfatterlivet

Kvinnelig romanforfatter: Mirjam Kristensen forteller om forfatterlivet

I helga utfordret Mirjam Kristensen seg selv med å holde et intensivt kurs for unge forfatterspirer.

Publisert:

Romanforfatteren forteller om «det hemmelige rom.» Rommet er inne i henne, og der er det en hel verden som ingen slipper inn mens hun skriver.

-  Det er viktig å trekke seg tilbake fra den ytre verden. Man må blanke seg helt ut, og finne et nullpunkt. Være der bare en selv og teksten lever. Bare sånn kan man finne fram til sin egen stemme.

Ikke forhåndsbestemt

Hun forteller hvordan hun går frem når hun skriver.

-  Jeg kommer først fram til en person, en stemme og en tekst som jeg vil skrive. Når jeg har begynt å skrive oppdager jeg hva jeg skriver om. Så jeg bestemmer meg ikke på forhånd.

Hun forteller at alle romanene hennes har forskjellig ytre handling, men at alle hovedpersoner er kvinner.

- Et tema som går igjen i bøkene mine er tap. Det å miste noen. Dette har ligget nært meg, uten at jeg har tenkt at det var noe jeg skulle skrive om.

[sniplet faktaboks]Usikkert yrke

Forfatteren sier at man må like å være alene, og ikke være redd for å isolere seg. Likevel er man aldri alene som forfatter. Man har alltid seg selv og sine ideer. Forfattere har også litteraturen. Bøkenes verden. Kristensen driver med andre ting når hun ikke skriver bøker. Hun jobber to dager i uka på stiftelsen arkivet, og er engasjert i den norske forfatterforeningen. Forfatterlivet forandrer seg hele tida, og om man velger å ha det som en livsstil må  man leve med usikkerheten.

Skrivekurs for unge forfatterspirer

Torsdag til søndag holdt hun sitt første fire- dagers skrivekurs for unge forfatterspirer, i Kristiansand.

-  Jeg synes det er gøy å møte folk som skriver og som er i startfasen. Jeg håper at noen kan lære av mine erfaringer og min måte å jobbe på, ved å sammenlikne det med sine egne arbeidsvaner.

Hun forteller at det var spennende å holde et så langt og intensivt kurs. Kristensen er fornøyd, og sier at det har kommet frem mange fine tekster.

-  Dette er tydelig en gruppe som skriver masse. Det er fint at det sitter en gruppe rundt på Sørlandet og skriver. Også er det gøy at det er noen jenter, for det finnes jo nesten ikke kvinnelige forfattere på sørlandet, forteller hun.

Jeanett (26) er en av flere svært fornøyde kursdeltakere.

- Jeg synes det kurset har vært veldig bra. Jeg har blitt inspirert og fristet til å skrive mer.  Det var også spennende å få vite litt om hvordan livet til en forfatter er, sier hun.

Hvert sitt forfatterliv

Mirjam Kristensen er 33 år, og gift med forfatteren Pål Gitmark Eriksen. Paret har to barn sammen.

-  Jeg føler ikke jeg er gift med en forfatter, jeg føler bare at jeg er gift med mannen min. Vi blander ikke sammen forfatterrollene våre, og leser ikke hverandres tekster, avslutter romanforfatteren.