Sørnett

Bjella på Kick Scene

Stein Torleif Bjella leverte varene lørdag kveld. (Foto: Øyvind Bjerkestrand)

Stein Torleif Bjella leverte varene lørdag kveld. (Foto: Øyvind Bjerkestrand)

Visemester Stein Torleif Bjella hadde publikum i sin hule hånd.

Publisert:

Det var ikke helt fullt på Kick Scene i Kristiansand, men mange hadde møtt opp for å høre Stein Torleif Bjella, med band, spille opp lørdag kveld. Standaren ble satt med åpningslåta "Tvangsgutan Kompani" og derifra og inn hadde Bjella publikum i sin hule hånd.

Stein Torleif Bjella er kjent for rolige låter og på hans to første album var lydbildet tynt, ofte bare med gitar og vokal. På siste albumet "Heim for å døy" har Bjella satt sammen et større lydbilde med flere instrumenter og større perkusjons-fokus. Dette kommer også fram i lørdagens konsert og bidrar til at flere av de eldre låtene blir mer energirike og får en annen intensitet enn albumversjonen. Dermed finner Bjella en perfekt balanse mellom rolig harmoni, intensitet og tunge rytmer samtidig som alt er vakkert og behagelig. Dette gjør seg spesielt gjeldene i midtpartiet av konserten når de sarte og rolige låtene "Psykisk kan du vera sjøl" og "Romantikken gjer meg sjuk" blir etterfulgt av energiskapende "Mayhem heime".

Vokalfokus

Publikum ble lovet gitarfest etter første låt, men det er først og fremst Bjellas tekster som tiltrekker seg oppmerksomhet. Bjella er fra Ål i Hallingdalen og på sin breie dialekt formidler han kyniske og pessimistiske låter om ensomhet og livet på bygda. Han har en sjelden vinkling i tekstene sine og de fleste kan kjenne seg igjen i formidlingen hans på en eller annen måte.

[img102545_2RM]

Fullt band

Selv om det er Stein Torleif Bjella som er hovedfokuset så skal bandet rundt han få sin del av æren for en vellykket forestilling. Bjella har med seg fullt band med Marita Vårdal Igelkjøn på tangenter, Eirik Øien på bass, perkusjonist Michael Blair og gitaristene Kjartan Kristensen og Geir Sundstøl. Bandet er samspillt og danner et fantastisk lydbilde med rytmiske og melodiske gitarer, tunge bass- og perkusjons-rytmer og Marita Vårdal Igekjøn som komplimenterer med å spille alt fra piano og trekkspill til sag og melodika. Vårdal Igekjøn håndterer i alt ni forskjellige instrumenter denne kvelden.

Egen atmosfære

Det er noe med den totale stemningen og atmosfæren som gjør denne kvelden så herlig. Stein Torleif Bjella er ingen typisk frontfigur, men har et levende og sjarmerende vesen som treffer publikum. Låtene skaper en form for sympatisk og alvorlig stemning som blir utfordret av Bjellas lett vittige kommentarer mellom sangene. Visesangeren spiller på en lett humor og får med seg publikum på det. Dette gjør at hele kvelden føles lett og behagelig samtidig som det tidvis grenser mot dystert og alvorlig, men fremdeles vakkert. Det er helheten av konserten som gjør dette til en vellykket kveld. Det er kombinasjonen av stemning, Bjellas vinnende vesen og en rekke musikalske perler som gjør av vi gleder oss til neste gang Stein Torleif Bjella tar med seg bandet sitt og spiller i Kristiansand.