Sørnett

Skadedyr i bolig:

Bli med skadedyrbekjempere på jobb

Skjeggkrefelle for å bekrefte at det er skjeggkre i boligen.
 Foto: Casper Klubben

Skjeggkrefelle for å bekrefte at det er skjeggkre i boligen. Foto: Casper Klubben

Hvert år blir både privatpersoner og bedrifter rammet av ulike typer skadedyr. Sørnett har blitt med Skadedyrkontroll1 på jobb for å få et innblikk i skadedyrbekjempelse.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.08.2024 kl 09:43

Lokkemiddel blir utplassert rundt omkring i boligen.
 Foto: Casper Klubben

Lokkemiddel blir utplassert rundt omkring i boligen. Foto: Casper Klubben

I løpet av dagen var vi med på tre forskjellige oppdrag, der det første oppdraget var i en bolig som var rammet av skjeggkre. Ifølge Folkehelseinstituttet gjør skjeggkre lite skader i boliger, men kan virke sjenerende.

Da vi ankom boligen ble vi vist skjeggkre-fellene som beboerne har satt ut selv for å bekrefte at de har skjeggkre i boligen.

Åtepistolen som blir brukt.
 Foto: Casper Klubben

Åtepistolen som blir brukt. Foto: Casper Klubben

Etter dette brukte Glen Hovdal, fagsjef hos Skadedyrkontroll1, en åtepistol til å plassere lokkemiddel for skjeggkreene rundt hele boligen, også på loftet. Skjeggkreene vil etter hvert bli tiltrukket av lokkemiddelet, spise av det, og til slutt dø.

- Man begynner å se en forandring i skjeggkre-problemet etter omtrent tre uker, og etter fire-fem uker vil man se en mer merkbar forandring, forteller Glen.

Kakerlakker nedi søppelet.
 Foto: Casper Klubben

Kakerlakker nedi søppelet. Foto: Casper Klubben


Beboerne i den neste boligen vi besøkte mistenkte at de hadde veggedyr, men Glen fant fort ut at det ikke var veggedyr det var snakk om, da han begynte å stille spørsmål om hvor de pleier å se dyrene.

- Hvis dere ser de på kjøkkenet, så er det ikke veggedyr, sier han.

Da Glen tittet nedi søppelet, så han umiddelbart at det var kakkerlakker. Personen som bor i boligen forteller Glen at han har brukt insektspray mot kakerlakkene, noe som Glen fraråder han å gjøre.

- Det kan forsinke fremgangen.

Kakerlakkene var flere steder på kjøkkenet, blant annet inni skapene.
 Foto: Casper Klubben

Kakerlakkene var flere steder på kjøkkenet, blant annet inni skapene. Foto: Casper Klubben


Han forklarer at grunnen til dette er at sprayen ikke ordentlig dreper dem, og at kakerlakkene kan gjemme seg bedre etter de har blitt sprayet.

Her også bruker Glen den samme åtepistolen han brukte i den første boligen, og plasserer lokkemiddelet på samme måte. Dette gjør han på kjøkkenet og på vei nedover til badet, fordi personen som bor i boligen forteller at kakerlakkene har bevegd seg nedover. Da det var gjort avtalte Glen og personen i boligen å gjennomføre en kontroll etter omtrent tre uker.

- Han kommer til å merke forandring allerede etter en uke, forteller Glen.

Den siste boligen vi var i, var det også mistanke om veggedyr fra de som bodde der. Glen gjorde flere søk etter spor av veggedyr på rommet det gjaldt, men fant ingenting. Han forteller at man noen ganger kan finne en type larve som er rødaktig og har toksin i pelsen som noen kan få kroppslige reaksjoner av.

Leter etter spor av veggedyr, for eksempel avføringsbiter.
 Foto: Casper Klubben

Leter etter spor av veggedyr, for eksempel avføringsbiter. Foto: Casper Klubben

- 80% av gangene vi blir ringt om mistanke av veggedyr, så er det ikke veggedyr, sier han.

Glen forteller om en veggedyr-tape man kan bruke hvis man først har veggedyr, som man kan plassere rundt hele kanten av sengen. Hvis veggedyrene kryper opp mot sengekanten, vil de til slutt sitte fast i denne tapen.

- Har vært helt forferdelig

Det sier Oddvin Ødegård Wiklund (22). Han og kjæresten Elisa Amalie Holmøy (21) hadde mus i leiligheten de tidligere bodde i.

- Vi hørte masse skrapelyder på innsiden av kjøkkenskapet og fant små avføringsbiter da vi skulle kaste søppelet. Vi skjønte ikke helt hva det var og tørket det bort. Dagen etterpå var det fullt av det igjen, forteller Oddvin.

Han sier videre at det var hull i posen da de sjekket søppelet, og tenkte da at det måtte være mus.

- Vi teipet igjen hele døren for at den ikke skulle komme seg ut og kontaktet utleieren, som satte inn en musefelle. Vi dro på juleferie, og i løpet av et par uker hadde musen blitt tatt.

Etter de hadde kommet tilbake fra juleferie, fikk de seg en uhyggelig opplevelse.

Kjæresteparet Elisa Amalie Holmøy (21) og Oddvin Ødegård Wiklund (22).
 Foto: Casper Klubben

Kjæresteparet Elisa Amalie Holmøy (21) og Oddvin Ødegård Wiklund (22). Foto: Casper Klubben


- Da vi satt i stuen med døren til soverommet åpen, ser vi plutselig en mus komme gående i døråpningen. Da skjønte vi at det var enda en mus der, sier Oddvin.

Han forteller at siste natten de sov i leiligheten kunne de høre knitring i veggen, og da de skulle flytte ut fant de mer avføring rundt omkring i stuen.

- Vi vet iallfall at det har vært to mus, men det er mulig at det kan ha vært flere.

Kjæresteparet forteller at de ble mer nøye med å kaste søppelet fort etter de fikk museproblemet, i tillegg til at de passet på at soveromsdøren var lukket sånn at ikke musen skulle komme seg ut i stuen og begynne å spise på klær og sånt.

- Da vi skulle dra på juleferie, så gjemte vi alle klærne inni skap og skuffer sånn at den ikke skulle ut dit og ligge i klærne, sier Oddvin.

De forteller også at da de så musen, valgte de å bo hos noen venner i tre dager før de kunne ta over ny leilighet. Elisa nevner en hendelse som var ganske ubehagelig.

- Jeg skulle hente meg klær som lå oppå en kommode da jeg skulle dusje, og da jeg skulle ta genseren min så ligger musen under der. Da tenkte jeg at jeg får ta dusjingen en annen gang.

- Å bare drepe musen løser ikke problemet

Glen Hovland fra Skadedyrkontroll1 sier at den beste måten å bli kvitt mus på er å sperre dem ute.

- Det beste er å tette alle åpninger sånn at de ikke kommer seg inn i huset, og gjerne kontrollere rundt boligen og se om det er åpninger og små hull de kan komme seg gjennom. Se om det er åpninger i mur og om det er ting de kan klatre på, sånn at de kan komme seg opp veggen og inn på tak og sånne ting.

Glen Hovdal, fagsjef hos Skadedyrkontroll1, avdeling Sørlandet.
 Foto: Casper Klubben

Glen Hovdal, fagsjef hos Skadedyrkontroll1, avdeling Sørlandet. Foto: Casper Klubben

Han forteller at bruk av musefeller er ganske vanlig, men at folk er blitt mer opplyst og forstår mer viktigheten av å tette åpninger sånn at de ikke klarer å komme seg inn.

- En musefelle kan fjerne den musen som har kommet seg inn, men den hjelper jo ikke mot en mus som kommer inn gjennom samme hullet om en uke.

Glen sier at dyr som hunder og katter kan begynne å reagere og snuse på forskjellige plasser, uten at man selv har merket noe tegn til mus.

- Det kan være viktig å følge med på signaler de gir, spesielt hundene, forteller han.

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.