Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Blå Kors utvider den nye bruktbutikken en drøy måned etter åpningen. Butikkens suksess er et resultat av enkeltpersoners gavmildhet og et fokus på miljøvern ved donering av både klær, tid, eller begge deler.
Bendik Maurstad Leiros
Publisert: 07.05.2025 kl 14:29
- Det har vel noe med det at det har blitt mer og mer fokus på det med miljøvern, det er jo noe som stadig tas opp i media, opplyser butikksjef Monica Homme. - Man tenker mer og mer over det, og man får lyst til å bidra.
Bare på åpningsdagen kunne butikken anslå et besøkstall på godt over 2000, og i ukene etter har de fortsatt å oppleve en stødig tilstrømming av kunder. Monica har en teori om hvordan det har blitt sånn.
- Ryktet sprer seg jo veldig fort, så når noen handler her og møter glade folk og får en god opplevelse med det så sier de det kanskje videre, forteller hun. - Så er det jo kanskje blitt litt kult å handle brukt. Man kan finne skatter og litt mer unike plagg, og samtidig utvide klessortimentet sitt med god samvittighet og til en billigere penge.
Hovedfunnene fra en undersøkelse som Opinion gjorde for Finn i 2024 viser at interessen for kjøp og salg av gjenbruk har økt i Norge de siste årene. I 2019 kunne 45% av befolkningen meddele at de hadde handlet brukt i løpet av livet, mens tallet i 2024 har økt til 59%. I tillegg viser undersøkelsen at færre og færre handler nye klær månedlig eller oftere med at tallet har sunket fra 32% til kun 12% fra 2019 til 2024.
Gine Bryhni, 36 år. Foto: Bendik Leiros
Bruktbutikk-entusiast Gine Bryhni sier selv at hun ikke har handlet nytt på omtrent fem år, og uttrykker positivitet over den økende interessen for gjenbruk.
- Jeg tror det kommer på bakgrunn av at folk blir mer opptatt av miljøvern og bærekraften, sier hun. Det kan ha noe med at forbruket og produksjonen av klær har blitt såpass høy. Det er i hvert fall min mening da, at vi ikke egentlig trenger å produsere mere klær og andre ting, forteller hun videre. - Jeg syntes det er veldig viktig å bare ta vare på det vi har.
Hun legger i likhet med Monica til at det å handle brukt er blitt en slags trend. - Man kan finne klær som er litt eldre og unik, det er ikke så mange som går med det samme lenger.
Alt av butikkens inntekter går til å utføre det arbeidet som Blå Kors gjør her i regionen, noe de oppnår ved at alle ansatte i butikken er frivillige. Blå Kors mener at noe av det mest verdifulle man kan donere er tiden sin, og de har dermed gitt sine frivillige den passende tittelen, tidgivere.
En av de som var med på å gjøre butikken åpningsklar og som nå arbeider der som frivillig, er tidgiver Connie Skaiaa Lauritsen. Sørnett fikk beskjed om at hun veldig gjerne ville stille til intervju, og vi fikk dermed oppleve noe av den positiviteten som har vært med på å bidra til butikkens jevne kundestrøm.
- Det er det sosiale, når det kommer til å prate med både de jeg jobber med og de som handler her, det er noe jeg elsker, sier hun med et stort smil.
Connie blir et veldig tydelig eksempel på hvordan det å hjelpe andre kan bidra til det å hjelpe seg selv. Hun bedrer sin hverdag ved å hjelpe andre til å oppnå det samme. Det samme skjer når noen donerer klærne sine til butikker som denne, ved at det bidrar til tilgangen på billige, og mer unike klær.
Butikksjef Monica Homme, 34 år (Høyre) og tidgiver Connie Skaiaa Lauritsen, 50 år (Venstre).
- Jeg har kjennskap til Blå Kors ved at de har hjulpet flere av mine familiemedlemmer, og jeg innså at jeg hadde lyst å gi noe tilbake. Jeg har samtidig opplevd at det i gjengeld har gitt meg så mye, jeg har gått fra å ha en litt tyngre hverdag til å våkne opp å bare glede meg til å dra på jobb. Jeg gir min tid og det gir meg så utrolig mye tilbake, mer enn det en lønn kunne gitt meg, flirer hun.