Sørnett

- Den må forstås i sin helhet, ikke bare fragmenter av den

Ahmadiyya-menigheten (AMJ) er en svært ung reform innenfor Islam. Selv med sterk tro til sin religion og Gud, er ytringsfrihet og religionsfrihet grunnleggende fundamenter i denne Islamske reformen.

Publisert:

Radiosak med fem på gaten finnes nederst i artikkelen.

- Hovedmålet vårt er å spre budskapet og hva egentlig Islam står for. Vi mener det er viktig å lære fra koranen. Den må forstås i sin helhet, ikke bare fragmenter av den, sier styreleder for menigheten sør-vest Zeeshan Ahmed.

Ahmadiyya-muslimen Zeeshan Ahmed (41) og imamstudenten Iqan Vilk (18) er begge troende i den Islamske reformen Ahmadiyya. Ønsket deres er at koranen skal fortelles sannferdig og helhetlig. Dette er noe de arbeider med å formidle for samfunnet hver dag, og gjennom mottoet «Kjærlighet til alle – ikke hat mot noen», er håpet til Ahmadiyya-menigheten at folk skal forstå det store bilde av Islam, og det budskapet koranen egentlig vil opplyse.

- Det blir derfor vesentlig for oss i Ahmadiyya-menighetene rundt om i verden å få frem det sannferdige budskapet koranen og Islam egentlig forteller, sier Imamstudent Iqan Vilk.

Handler ikke om medlemskap eller økonomi
Verken antall medlemmer eller antall kronestykker har noe med deres arbeid å gjøre
- Arbeidet i å videre fortelle budskapet fra koranen er relevant for at folk skal forstå. Vi vil fortelle det sanne bilde av hva Gud ønsker av oss, uansett om en er medlem eller ei, sier Ahmed. Religionsfrihet og ytringsfrihet er derfor viktig punkter å fremheve, for det handler til slutt for oss om å vise det riktige Islam for samfunnet og hva det står for, forklarer Ahmed før han poengterer:
- Vi gjør ikke dette for å tjene penger eller få inn flere medlemmer til vår menighet.

Ingen tvang
AMJ-muslimer mener det er viktig å få frem at det er religionsfrihet i Islamsk tro.

- I Koranen står det at det er ingen tvang i religion, sier Vilk.
Derfor kan vi ikke tvinge noen til å tro på det vi tror på. Da blir det ikke en ekte tro. Vi glemmer at det ikke er for Ahmed eller meg en velger å bli Ahmadiyya-muslim for, men for å oppnå Gud. Det er derfor opp til et hvert individ hva de velger å tro på, forteller han.

Studerer for å bli imamleder
Iqan Vilk er på sitt tredje år av en syv år lang utdanning i London for å bli bønneleder.

- I vår menighet en kalif som styrer på verdensbasis, sier Vilk, og fortsetter:
- Hovedkontoret vårt er i London, og der blir jeg og andre studenter opplært av andre ledere som har vært gjennom den samme type utdanning.
- I tillegg lærer vi språk som er viktig for å kunne fordype seg i koranen, sånn at vi kan videreføre bokens sannhet, avslutter Iqan Vilk

[faktaboks]