Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
FRA VENSTRE: Idrettstudentene Anna Tosca Marie Arntsen (20) og Sanne Marie Landry fikk seg mange nye klær på klesbyttedagen.
- Det er gøy å si at halvparten av klesskapet mitt er fra Fretex, sier Anna Toscka Marie Arntsen (21).
Amalie Fagerhaug Evjen
Publisert: 13.10.2016 kl 16:24
For idrettsstudenten var det obligatorisk å møte opp på klesbyttedagen, som ble arrangert på Østsia av naturstudentene ved UiA tirsdag, i samarbeid med lokallaget i Natur og Ungdom.
- Jeg oppfordrer alle til å komme neste gang, sier Arntsen.
Hadde lagt en plan Mange møtte opp og var sultne på nye klær. Anna Toscka Marie Arntsen forteller at hun hadde lagt en plan på forhånd for hvordan hun skulle få best mulig utbytte av arrangementet.
- Jeg var ganske lur, jeg leverte inn mest sko, kjoler og jakker, siden de får mest kygos. For eksempel støvletter og andre sko med hæler som man brukte i fjortisperioden.
Studenten kjørte hjemmefra en time før arrangementet startet, for å sikre plass først i køen. Hun forteller videre at det er gøy å være miljøbevisst, men også at hun tenker økonomisk.
Anna Toscka Marie Arntsen er en av mange som tenker gjenbruk når det gjelder klær. Trenden er økende.
I Kristiansand leverte hver innbygger i fjor nær dobbelt så mye tekstiler til Avfall Sørs innsamlingsordning som for 10 år siden. Samme trenden ser vi over hele landet.
Selve klesbyttedagen fungerte slik at ulike typer plagg fikk ulik verdi, vurdert ut fra merke eller kvalitet. Handelen foregår med verdikuponger, som kalles kygos. En jakke kan bli verdsatt til fem kygos. En t-skjorte kan for eksempel ha en verdi på en kygos
[img149187_2LM]
For første gang Arrangørene hadde tatt imot klær på forhånd. Nestleder for naturstudentene Kjetil Hansen smiler når han forteller at det har vært stor engasjement blant studenter.
- Det har vært stor pågang og veldig mye tøy. På mandag kom det veldig mye som vi måtte organisere før selve dagen.
Det er første gang naturstudentene ved UiA arrangerer klesbyttedagen. De har samarbeidet med lokallaget i Natur og Ungdom som hjalp til med rekruttering til andre, utenfor UiA. Østsia sto for lokale, men det har likevel vært litt å gjøre, forteller Hansen.
- Det har vært litt jobb i forkant av arrangementet med rigging og logistikk, men det er absolutt verdt det!
- På denne måten sparer folk penger og i tillegg tar vi vare på miljøet.
[img149187_3LM]
Hansen mener klesbyttedagen er en fin måte å bli kvitt klær og sko på som man kanskje er lei av, eller som har gått ut på dato. Han håper også at folk blir mer bevist på hvor mye tøy de faktisk har når de begynnere å rydde ut av skapet.
Hansen poengterer også at tøy som allerede er kjøpt kan fortsatt brukes mange ganger, selv om man blir lei av de så har de lang levetid.
"Løp og kjøp"
Men det betyr ikke nødvendigvis at vi kaster mindre klær. I gjennomsnitt her hver nordmann nemlig fylt klesskapet med 16,5 kg nye klær hvert år siden 1990. I fjor kjøpte vi dobbelt så mye mer klær som i 1990, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.
[img149187_4RS]
- Vi lever i et velstandssamfunn og vi forbruker stadig mer og kjøper mer og mer tekstiler, derfor har forbruksveksten tatt helt av, sier kommunikasjonsansavrlig i Avfall Sør husholdning Lars Pedersen.
I 2015 kastet hver innbygger i Kristiansandsregionen 134 kilo restavfall i grå dunk. Et vektet tekstiltall på fem prosent, noe som utgjør 6,7 kilo. Det blir også kastet en del restavfall på gjenvinningsstasjonen, ifølge Pedersen.
Kristiansand ligger i øvre sjikt i landsgjennomsnittet på kildesortering, og Pedersen skriver over epost at innbyggere i regionene er lojale og flinke til å benytte innsamlingsordningene Avfall Sør tilbyr.
Pedersen snakker varmt om slike tiltak som naturstudentene har satt i gang.
- Vi støtter tiltak der man utnytter ressursene før de blir definert som avfall. I Avfall Sør arbeider vi etter avfallspyramiden. Jo høyere opp, desto bedre. Bytting av klær ligger helt på toppen. Dette er bra!
Avfallspyramiden:
Avfall sør har i dag rundt 70 mottakssteder og planlegger stadig flere. I kvadraturen er det tre UFF-containere for tekstiler.
Både Pedersen og Hansen ønsker flere returpunkter og mottakstilbud for tekstiler.
- Vi ønsker oss mer av loppemarkeder, bruktbutikker, brukthaller på gjenvinningsstasjoner og utplasserte tekstilcontainere, desto mer vil bli innsamlet.
[img149187_5LM]
JEJUNE med rykende fersk debutskive: