Sørnett

- Dykking visker ut funksjonshemmingen

SVEVENDE LYKKEFØLELSE: Fra venstre instruktør Magnus Johansson, Snorre Spilling Øvereng, Per Kristian Øvereng, Mads Olsen og Marte Broderstad Sandvik. Foto: Privat.

SVEVENDE LYKKEFØLELSE: Fra venstre instruktør Magnus Johansson, Snorre Spilling Øvereng, Per Kristian Øvereng, Mads Olsen og Marte Broderstad Sandvik. Foto: Privat.

Samboerne Marte Broderstad Sandvik (21) og Snorre Spilling Øvereng (21) har celebral parese. De dykker, og det gir dem en utrolig mestringsfølelse.

Publisert:

-  Det gir en vanvittig frihetsfølelse fra det å være rullestolbruker. Man går fra å være funksjonshemmet på land til funksjonsfrisk i vann, sier Øvereng.

- Det er fantastisk å ha en sport som visker ut funksjonshemmingen, for man ser ikke funksjonshemmingen i vannet. Man flyter som alle andre, og man føler seg ikke funksjonshemmet den tida man er under vann, sier Sandvik.

Ubeskrivelig følelse

[img48762_2RM]

Øvereng har litt over hundre dykk. Han tok dykkersertifikatet i Tyrkia, og har etter det dykket i Egypt, Thailand, Palau og litt i Norge. Han forteller at det var veldig fine dykk.

- Det å være vektløs, og bare sveve bortover, og det å ikke kjenne at det er tungt eller slitsomt. Bare det å kunne «være» er en ubeskrivelig følelse, sier Øvereng.

Beste minner

Hans beste minne er fra den dagen han var ferdig med grunnkurset i 2003.

- Det var en solskinnsdag i Thailand. Da vi kom opp fra det dykket, sa læreren min at det hadde gått bra, og at jeg hadde fått dykkersertifikatet. Jeg kunne ikke tro det! Jeg slang meg i armene på han, for jeg ble så glad, ler Øvereng.

Ellers husker han godt hvor spesielt miljøet er under vann. Fargene var veldig vakre, og han syns det var gøy å se fisk og hai.

-  Å se hvalhai var en helt ekstrem opplevelse, sier Øvereng.

Hvalhaien er verdens største fisk. Den kan bli mer enn 15 meter lang og veie over 12 tonn. Det er en sjelden fisk, som er utbredt langs kysten i Atlanterhavet, Stillehavet og Det indiske hav. Hvalhaien lever av plankton og småfisk. De føder levende unger, og er kun 50 cm når de blir født. Hvalahaien er ufarlig for mennesker (wikipedia.no).

Marthe forteller om sine beste minner.

[img48762_3RM]

-  Jeg syns det var spesielt å se Manta ray. Det er en stor fisk som flyter bortover. Den kalles en djevelrokke, og kan bli opptil seks meter lang.

Noe annet hun husker godt, er at hun hadde veldig problemer med å lære masketømming. Da hun endelig fikk det til, ga det henne en stor mestringsfølelse.

-  Jeg elsker å være i vann, for man har ingen begrensninger da. Vannet gjør det mulig å gjøre noe en ikke hadde klart på landjorda. Det gir en slags svevende lykkefølelse. Det er på en måte en berusa tilstand av at «Yes, dette klarer jeg.»

Trives med dykking

Øvereng har tidligere drevet med slalom, langrennspigging og spilt litt rullestolbasket. Sandvik har vært engasjert i dans, sangkor og drageflyging. Dykking er den aktiviteten de trives best med så langt.

- Dykking ble en sport som jeg har fulgt opp mest og brukt mest tid på. Nå har jeg mitt eget utstyr og har kommet i kontakt med masse fantastiske mennesker. Både i Norges Handikapfellesskap og mennesker jeg har møtt på ferie, sier Øvereng.

Godt miljø

[img48762_4RS]

De forteller at turene de har vært på er i regi av Norges Handikappfellesskap. Når de ikke dykket var de på ulike utflukter. De sier også at når man er dykker, kan man gå til et dykkesenter hvor som helst i verden og si at man er dykker. Da blir man tatt inn i varmen med en gang, uansett hvem man er.

-  Plutselig er du en del av den store dykke- gjengen. Det er noe helt eget ved det, sier Øvereng.

Tilbud i Kristiansand

Sørnett tok kontakt med A- dykk, som er en dykkeskole og dykkerbutikk i Kristiansand.

-  Vi har holdt på med dykkeopplæring for funksjonshemmede i fire år.  Det har ikke vært så stor pågang her enda. Det er jo en spesiell gruppe med en del spesielle behov. Derfor skal vi fra våren av ha en egen instruktør som skal ha dykkeropplæring for døve. Dette kan jo bli utvidet etter hvert også, sier Tom Lundehl (41), som er daglig leder på dykkerskolen og dykkerbutikken.