Sørnett

– En av de største tragediene i vår tid

EKSTREM SITUASJON: Lars Akerhaug mener røttene til kirkene som la et av grunnlagene for vår vestlige sivilisasjon er i ferd med å rives opp. FOTO: Michael Selbekk

EKSTREM SITUASJON: Lars Akerhaug mener røttene til kirkene som la et av grunnlagene for vår vestlige sivilisasjon er i ferd med å rives opp. FOTO: Michael Selbekk

Forfatter og journalist Lars Akerhaug mener det er for sent å redde den kristne minoriteten i Syria og Irak.

Publisert:

Minst 215 millioner kristne opplever i dag «høye», «svært høye,» og «ekstreme» nivåer av forfølgelse på grunn av sin tro. Dette kommer av tall fra Åpne Dørers «World Watch List», en oversikt over de 50 landene i verden hvor kristne forfølges sterkest.

– Ser man på situasjonen er det aller verst i Irak og opprørskontrollerte områder i Syria. Her er det knapt kristne igjen.

Det sier Lars Akerhaug, forfatter og journalist i Dagen og det politiske tidsskriftet Minerva. Han har lenge fulgt situasjonen til kristne i den sterkt belastede regionen, og ga nylig ut boken «Siste jul i Kairo», som handler om nettopp dette. Han tegner et dystert bilde av situasjonen til kristne i Midtøsten, men spesielt i Irak og Syria, hvor han mener folkegruppen ikke står til å redde.

– Situasjonen er såpass drastisk der at jeg tror det er for sent. Det har gått for langt, og uansett hva man gjør så vil ikke kristendommen overleve der. Vi ser nå at det bor flere kristne irakere i Sverige enn det gjør i Irak, og det tegner et bilde av en ekstrem situasjon, sier Akerhaug.

[img157959_2RS]

Over 215 millioner kristne forfølges i dag

Journalisten har snakket med mange kristne flyktninger, som forteller om hvordan de ble fordrevet og utstøtt fra lokalsamfunnet.

– En kvinne i Mosul fortalte om hvordan byen ble invadert av Islamsk Stat. Forfølgerne var ikke først og fremst IS, men den kristne minoriteten merket hvordan gamle venner og naboer plutselig ble fiendtlige, og kom med trusler. Dette er historier som er skremmende, men som ligner på andre historier jeg har hørt, sier Akerhaug.

Et av verdens første kirkesamfunn forsvinner

Midtøsten er på mange måter kristendommens vugge, og Akerhaug mener det er en av vår tids største tragedier at religionen nå i stor grad forsvinner.

– Det var i disse områdene de første menighetene ble etablert. Det var her mennesker først valgte å følge Jesus. Disse menighetene er en viktig del av grunnlaget for hele den europeiske sivilisasjonen, og det at disse levende historiske kirkesamfunnene er i ferd med å forsvinne er en katastrofe, sier Akerhaug.

– En sak som fortjener mer oppmerksomhet

Akerhaug har tidligere kritisert Den Norske Kirke for ikke å ta til orde for en sak han mener burde være høyt prioritert blant de kirkelige lederne. Den senere tiden har derimot fokuset på temaet økt blant politikere og media.

LES OGSÅ: Økt engasjement for å hjelpe forfulgte kristne

– Jeg registrerer også vi ser nå et noe sterkere engasjement fra kirkelige ledere, og det er positivt. Samtidig må det være lov å påpeke at det lenge har vært veldig stille, sier journalisten, som har skrevet flere saker og kronikker om emnet, blant annet i VG.