Sørnett

En sport for alle

- Det er en myte at rugby kun handler om muskler og vekt. Som i alle andre idretter er teknikken det viktigste.

- Det er en myte at rugby kun handler om muskler og vekt. Som i alle andre idretter er teknikken det viktigste.

- Stor og sterk, eller liten og rask - det er ikke nøye. I rugby finnes det en posisjon for alle.

Publisert:

Ordene kommer fra Tim Hackney. Australieren er primus motor og leder for rugbyklubben Kristiansand Krusaders, som ble stiftet i fjor høst. Hackney forteller Sørnett at det har vært forsøk på å skape et rugby-miljø i Kristiansand de siste ti årene, men at fotballen og håndballens popularitet har gjort det vanskelig å introdusere sporten for sørlendingene. Det siste året har han derimot opplevd større pågang fra nysgjerrige nordmenn.

- I starten var vi bare en gjeng som møttes for å holde oss i form, henge med noen landsmenn, den slags. Plutselig ble vi flere folk på trening. De siste ukene har fem nordmenn begynt å trene sammen med oss, sier han.

Unikt for idretten

Heller ikke på nasjonalt nivå, har rugby vært en stor idrett i Norge. De siste årene har den imidlertid blitt stadig mer populær, og i fjor møtte 2000 tilskuere opp på Aspmyra stadion for å se Oslo Capitals og Bodø Bavarians kjempe om NM-gullet. I årets sesong stiller det åtte lag - fra Kristiansand i sør, til Tromsø i Nord. Hackney tror dette delvis skyldes spillets enkle regelverk, men han trekker spesielt frem det sosiale elementet knyttet mot sporten.

- Kanskje gir du en motspiller en skikkelig smell under kampen, men etter kampen sitter dere sammen og tar en øl. Det er veldig unikt for idretten, sier en tydelig stolt Hackney.

Prøvespill for alle interesserte

13.april serieåpner Krusaders mot Tromsø Polar Bears. Før den tid håper Hackney at flere tar turen til Odderøya-hallen for å prøve seg som rugbyspiller. 2.mars kommer lag fra Flekkefjord og Porsgrunn for å spille treningskamper på Kristiansand stadion, og i denne forbindelse arrangerer klubben prøvespill for alle som kunne tenke seg å bli en Krusader.

- Vi vil ha med så mange som mulig, også kvinner og barn. Vi kommer til å se etter prøvespillerens potensiale, alle skal få en mulighet til å vise seg frem, sier Hackney.

[img80434_2RM]

 

Kjærligheten til spillet

Hackney lyser av engasjement når han snakker om rugby. Han forteller om fotball- og håndballforeldre som har barn som har etterlyst et tilbud utenom de typiske idrettene i Norge, og han forteller hvorfor Krusaders ble stiftet.

- Det handler ikke om oss australiere, nivået her er ikke all verden i forhold til det vi er vant med. Vi gjør dette for å få nordmenn involverte, for vi tror rugby kan bli en hit i Norge. Det er vår kjærlighet til spillet som driver oss, avslutter han.