Sørnett

Felles tro gir dypere samtaler

Koser seg i kantina etter møtet. Fra venstre: Helena Frustøl, Sindre Sørli og Andreas Erland. Foto: Vegard Feltstykket.

Koser seg i kantina etter møtet. Fra venstre: Helena Frustøl, Sindre Sørli og Andreas Erland. Foto: Vegard Feltstykket.

Ungdommen i Filadelfia-kirken i Kristiansand føler seg mer fri til å ta opp de viktige spørsmålene blant sine kristne venner.

Publisert:

- Her kan jeg snakke om mer enn bare været, det siste som skjedde eller forrige eksamen. Jeg går dypere, legger ut mer av meg selv. Det gjør at jeg får en sterkere tiltrekning til dette fellesskapet enn andre, sier Sindre Sørli.

Han er en av flere ungdommer som kommer til Filadelfias "Ung voksen"-møter annenhver søndag. Filadelfia er en stor pinsebevegelse i norsk målestokk, og har flere menigheter i landet. Menighetene er selvstyrte og har i utgangspunktet ingen ting å gjøre med hverandre. De bærer likevel samme navn.

Møtene fungerer som et felles samlingssted for kristne ungdommer med tilhørighet til menigheten, og er forbeholdt unge voksne. Uten at de egentlig selv vet å definere en ung voksen. Alt mellom ferdig på videregående og 35 funker, skal vi tro dem selv.

Alle skal føle seg velkommen.

Vi treffer Sindre i kantinen etter møtet. Sammen med ham sitter to gode venner. Kantinen er fylt til randen med glade ungdommer. De hygger seg, ler og snakker. Noen tar seg en matbit og noe å drikke, mens andre klarer seg med bare praten. Det er i det hele tatt god stemning blant de rundt 150 fremmøtte.

Tidligere på kvelden er det lagt opp til fullt show på scenen i storsalen til Filadelfia. Eget band med korister som synger lovsang, gjest med tale til ettertanke for ungdommen, og bønn. Noen synger og ber høyt, andre inni seg. Mange er tydelige i kroppsspråket, noen mer reserverte.

Det er opplagt at det er mange forskjellige typer mennesker og ungdommer tilstede under møtet, noe "Ung-voksen"-lederen, Peter Lizamore, mener er selve essensen i deres visjon.

[img139260_2RS]

- Vi jobber veldig hardt for at det ikke skal være en type ungdom som kommer til Filadelfia. Det er ikke en kategori med en type ungdom som går i menigheten. Vi er ikke en country-klubb. Det er deg, meg og alle som har lyst til å komme, sier Sør-Afrikaneren på norsk-engelsk.

Det at alle som har lyst å komme, faktisk kan gjøre det, er viktig for ungdommene jeg møter. Her kommer de til en plass hvor de møtes med åpenhet og er under trygge rammer. Diskusjon og prat om tro og livssyn er en sterk bidragsyter til at de velger akkurat dette miljøet, ifølge Sindre.

- For meg handler det om trygghet. Trygghet i de verdiene som folk har her. Verdiene kjenner jeg meg veldig godt igjen i og identifiserer meg med dem. Troa, som vi har felles, trekker oss i en og samme retning. Det er veldig styrkende. Dette med bibelen, Guds ord og Jesus er med på å bygge et fellesskap jeg har veldig tro på, og som jeg vil bidra inn i.[faktaboks]

Sindres venninne, Helena Frustøl, er enig med kompisen. Hun kan fortelle at hun er en del av flere miljøer, men at hun identifiserer seg best med det kristne.

- For min del har jeg utrolig mange venner som ikke er kristne. Jeg bruker mye tid med dem og har det gøy,  men jeg kjenner likevel at det er annerledes når jeg er med en god gjeng som deler det tros- og livssynet jeg har. Jeg kan snakke på en helt annen måte. Samtalene går dypere og det man sier blir tatt godt imot. Det er ikke sånn at jeg gjemmer meg i et kristent miljø fordi det er trygt, men for meg er troa viktig i livet mitt, og da er det godt å kunne dele det med noen.

[img139260_3RM]

Filadelfia mer attraktiv enn Den Norske Kirke.

Med sine 1169 medlemmer og 528 tilhørige, er Filadelfia Kristiansand Norges nest største pinsemenighet. Mange av medlemmene er ungdommer. Filadelfia passer bedre for ungdommen fordi det er løsere i snippen og enklere å forstå, mener Sindre.

- Det jeg opplever med Den Norske Kirke er at de har en liturgi og en måte å gjøre ting på som er litt vanskelig å forstå for ungdommer. Nå som jeg har blitt litt eldre skjønner jeg mye mer av de tingene. Jeg har snakket med folk og fått presentert det på en annen måte, men da jeg var yngre skjønte jeg ingen ting av hva disse tingene skulle symbolisere eller hvorfor det skulle se sånn ut i kirkerommet. Det blir en fastsatt ramme i kirka med liturgi som skal gjennomgås. Jeg tror det er vanskeligere for ungdommer å sette seg inn i. Det er tradisjon og kultur, og av den grunn blir det stivere. Derfor opplever jeg at det er mer ekte, ærlig og avslappende i Filadelfia. Her synger vi sammen, deler livet og forteller om Jesus. Det er nok lettere for ungdom å ta til seg.

Hør radioreportasjen fra "Ung-voksen"-møtet under.