Sørnett

Global journalistikk: Nok en journalist drept i Mexico

Jesús Adrián Rodríguez Samaniego (Bilde: Grupo Radio Divertida)

Jesús Adrián Rodríguez Samaniego (Bilde: Grupo Radio Divertida)

Lørdag ble Jesus Adrián Rodríguez Samaniego (41) drept i den nordlige delstaten Chihuahua. Samaniego ble den 12. journalisten som har blitt drept på grunn av sitt arbeid i 2016, melder Foxnews.

Publisert:

Reporteren som hadde jobbet for radiostasjonen Antena de siste åtte månedene, var på vei til jobb da han ble angrepet. På vei inn i bilen lørdag morgen ble han skutt av èn eller flere personer i en forbikjørende bil.

Samaniego hadde vært journalist de siste 15 årene, og hans tidligere kollegaer er bekymret. «Journalistene i Chihuahua og over hele landet er svært forskrekket av mordet på sin venn, som har jobbet i mange år som journalist», forteller Angel Zubia i sin uttalelse, som er leder i the Forum of Journalists in Chihuahua.

«Meksikanske myndigheter må nå vise at journalister ikke kan bli drept uten straff», sier Carlos Lauría fra Commitee to Protect Journalists (CPJ). Om drapet er knyttet til hans arbeid er enda ikke sikkert, men hendelsen skal nå undersøkes av politiet. 

Lokale medier peker på mulig motiv

Det rapporteres fra flere kilder at det er en spesiell sak han var involvert i som kan være årsaken for denne tragedien. Samaniego hadde laget en sak på historien til en dame som hevdet at sine to brødre var fengset uskyldige. Brødrene er fengset etter et væpnet angrep hvor to politimenn og en tjenestemann ble drept.

Informasjonssjefen i Antena, Angélica Delgado, forteller til CPJ at man ikke var klar over noen trussel i forbindelse med Samaniegos arbeid. Hun forteller at han hovedsaklig dekket regional politikk,

Mexico blant de farligste landene for journalister

«Mexico er på vei til å bli en gravgård for journalister» forteller Emmanuel Colombie, sjef for Reporters without Borders i Nord-Amerika, til Foxnews. Journalistene trues både av myndigheten og organisert kriminalitet, skriver gmanetwork.

- Det er områder jeg ikke ville vist meg med kamera

Nøyakte tall for antall journalister drept i landet er vanskelig å kartlegge, men det er noen tall man kan forholde seg til for å få en pekepinn. Kommisjonen for menneskerettigheter i Mexico forteller at 119 journalister har blitt drept siden år 2000, mens CPJ sier at 37 har blitt drept for sitt journalistiske arbeid, samt 48 til hvor motivet derimot er uklart.

Nøkkelord