Sørnett

Global journalistikk: Verre enn land som Kongo, Russland og Burma

En journalist protseterer med ytringsfriheten. Foto: Google creative commons.

En journalist protseterer med ytringsfriheten. Foto: Google creative commons.

Er det egentlig ytringsfrihet i landet?

Publisert:

Man hører mange skrekkhistorier fra Mexico når det kommer til medier. Bare det siste året har det blitt rapport om en rekke saker hvor journalister har blitt torturert, holdt fanget og drept. Mexico ble i 2014 tildelt 152. plassen på Reporters without Borders sin rangering, hvor man tar opp pressefrihet og temaene rundt det. Foran Mexico finner vi blant land som Kongo, Burma og ikke minst Russland. Russland er kjent for å ha null ytringsfrihet i journalistikken etter at Putin ble leder, og følger man ikke reglene der så kan det gå veldig galt. Det sier litt om situasjonen i Mexico. Bjørn Lecomte, som jobber som journalist  var i 2015 på besøk i Mexico for å gjøre seg opp litt tanker rundt dette temaet.

- Når journalister i Mexico blir myrdet, blir det ikke engang etterforsket, skriver Lecomte i en artikkel på nevnte nettside.

Nok en journalist drept i Mexico

Axel Støren Wedén har jobbet frilans i Mexico i mange år, og har blant annet skrevet for medier som Al Jazeera, som eies av staten i Qatar. Han bekrefter det Lecomte skriver om

Mexico er et av verdens farligste land for journalister, med sporadiske forsvinninger, forfølgelse og drapstrusler et kjennemerke for de journalistene som skriver kritisk om makten,  forteller han i en e-post.

Vanvittige tilstander

Mellom 2005 og 2012 ble hele 82 journalister rapportert drept i Mexico, og dette har ikke slakket ned de siste årene. I Lecomte sin artikkel poster han bilder av en rekke journalister som har mistet livet de siste årene. Utenriksreporter i NRK Anders Tvegård har etter flere år som utenrikskorrespondent, blant annet i Mexico, gjort seg opp en tanke om hva han mener.

- Jeg har inntrykk av at store media har bindinger til politiske partier. Det er et mangfold og trolig det landet i Mellom Amerika med flest aviser, tv- og radiokanaler, men hvor uavhengig de kan operere, vet jeg ikke, skriver han i en e-post.

Narko-politikken er journalistenes verste mareritt.

Det er ingen hemmelighet at det drives mye med narkotiske stoffer i Mexico. Det både lages og selges fra landet til andre land rundt. Det foregår en væpnet konflikt i landet mellom rivaliserende narkotika-karteller, og myndighetene forsøker også å bryte inn. Tvegård forteller om at nettopp dette er et stort problem for journalistene og forholde seg til

- Lokale journalister hetses og forfølges om de skriver/rapporterer om ting kriminelle og politiske grupper ikke liker, har en mexikansk kollega fortelt til meg tidligere. Det virker som en ofte unngår massiv myndighetskritikk spesielt når det gjelder kampen mot korrupsjon eller narkotika - og bindingene som ligger i det sjiktet, fortsetter Tvegård.

 

 Verst for de lokale

Man har ikke hørt mange historier om at utenlandske journalister har forsvunnet eller blitt drept, men situasjonen rundt mediene setter uten tvil preg også på de som kommer til landet for å rapportere

Situasjonen er uforutsigbar og det er ikke alle steder du er velkommen. Opplevelsen som utenlandsk journalist sammenlignet med en meksikansk journalist kan selvsagt ikke sammenlignes. Du er under mindre risiko som utlending av flere grunner. Og du kan forlate stedene du besøker – noe de aller fleste lokale journalister ikke har mulighet til, avslutter Støren Wedén

 

Nøkkelord