Sørnett

Global journalistikk: Narkotika, olje og Trumps mur

MEXICOGULFEN: Èn av mange oljerigger i Mexicogulfen. Foto: Flickr

MEXICOGULFEN: Èn av mange oljerigger i Mexicogulfen. Foto: Flickr

Det er ikke hver dag man hører om Mexico i norske medier.

Publisert:

Med omkring 125 millioner innbyggere er meksikanerne et stort folkeslag å regne. De siste artiklene som er knyttet til landet er skrevet på grunn av omstendigheter utenfra. Presidenten i USA, Donald Trump, har sørget for flere overskrifter knyttet til Mexico i forbindelse med den kjente muren han lovet å sette opp. Utenom muren er det stort sett om oljen, eller norske personer/bedrifter i landet som dekkes. Men det som naturlig nok får mest oppmerksomhet, er den grusomme narkotiakrigen som forgår i landet.

Mexicos narkotikakrig

Den dag i dag foregår det en væpnet konflikt mellom narkotika-kartellene og myndighetenes militære styrker i Mexico. På grunn av Mexicos geografiske plassering, har landet blitt brukt som en inngang for blant annet narkotika og ulovlig innvandring som sendes videre til det amerikanske markedet fra Mexico, Sør-Amerika og andre steder.

Norske mediers dekning av narkokrigen har vært ganske bra. Bare i år har det blitt skrevet omkring 50 saker på nett. Hvor mye som er nevnt på TV og radio er det vanskelig å få noen pekepinn på.

Kongressen for informasjon i USA anslo i 2015 at 80 000 har blitt drept i narkokrigen siden 2006.

– Landet vårt har lidd under krigen mot narkotika i 40 år. Meksikanere vet alt for godt hvordan politikken har sviktet på dette feltet. Vi har ikke klart å nedkjempe narkokrigen, sa president Enrique Peña Nieto tidligere i år da han kunngjorde regjeringens planer om legalisering.

Norsk samarbeid

Tall fra SSB i 2016 viser at kun 1 % av norske innvandrere kommer fra Nord-Amerika. Mexico la faktisk ned sin ambasade i Norge i 2002, men åpnet på nytt i 2014 i Oslo. Selv om det ikke er mange meksikanere i Norge, betyr ikke det at landene ikke samarbeider.

I 2001 inngikk EFTA og Mexico en frihandelsavtale som har skapt en økning i handel mellom landene. Den meksikanske ambasaden i Norge skriver på sin hjemmeside at import fra Mexico i varer utgjorde ca. 1,2 mrd NOK i 2014 og 160 mill NOK i tjenester i 2013, mens eksport fra Norge utgjorde 764 mill NOK i varer og 803 mill NOK i tjenester. Landene har også regelmessige offentlige besøk hos hverandre.

Handelsavtalene og norsk bistand får i motsetning til narkokrigen minimalt med oppmerksomhet i norske medier. Norge støtter f.eks. Mexico med 90 millioner norske kroner gjennom et klima- og skogsamarbeid, står det på regjeringens hjemmeside.

Nøkkelord