Sørnett

God mat og gode naboer

Ab Noom høvler nederlandske oster av beste kvalitet til sørlendingenes store glede. Foto: Ann Helen Gjerde

Ab Noom høvler nederlandske oster av beste kvalitet til sørlendingenes store glede. Foto: Ann Helen Gjerde

Paellaen står og godgjør seg i den ene boden. I boden ved siden av tilbyr ostehandleren en seks år gammel ost. Denne uken er Nedre Torv som en liten landsby av smaker.

Publisert:

Ab Noom skjærer tynne skiver av en ost som er på størrelse med en middagstallerken. Begge - både han og osten - har reist helt fra Nederland til Norge sammen med torghandlere fra hele Europa. Med oster som snart kan feire sin egen syvårsdag, håper Ab Noom på å kunne utfordre sørlendingenes ganer.

- Jeg spiser mye ost selv, og en gang prøvde jeg Norvegia.  Det var liksom ikke så mye ost. Da er Jarlsberg litt bedre, smiler nederlenderen.

Hva skal det være?
Denne uken gjør Ab Noom og resten av torghandlerne Nedre Torv om til en smaksrik markedsplass. I den italienske boden selger Peter Warlinek

[img72770_2RM]

sjokoladebiter på størrelse med kakestykker. Litt lenger borte rekker Florep Maria-Rachila en dame som kommer syklende forbi, et stykke ekte italiensk skinke. Med bare noen skritt bort til et annet land, og helt andre smaker, går sørlendingene fra bod til bod for å smake.

- Det er første gang jeg er her. Nå har jeg nettopp vært i Italia og, så det er litt artig å få italiensk skinke, sier Pernille Baardsen.

Tett i tet
Bodene på markedsplassen står tett. Og det er ikke langt mellom den nederlandske og den franske osten.

- Det er litt konkurranse oss imellom, men vi har det veldig fint sammen. Og får vi jo sett veldig mange fine steder, sier Ab Noom.

Han tilbringer seks måneder av året reisende rundt i Norge. Fra Alta i nord, til Kristiansand i sør, besøker torghandlerne byer i hele Norge. I hans nabobod står Giovanna D'Anna. Han er halvt italiener og halvt spansk. Men paellaen er hundre prosent spansk.

- Vi blir jo som en stor, rar familie. Vi er ikke lei av hverandre enda, men det er to uker igjen, ler Giovanna D’Anna.

Kristiansand er nest siste stopp på Norgesturneen. Så pakker de sammen oliven, skinke, pølser og ost før de reiser videre i Europa. Og kommer igjen neste år.

- Folk kjenner oss igjen når i kommer neste år, det er veldig hyggelig, sier Ab Noom.

[nggallery id=354]