Sørnett

Gøy med torsk

Barna kikker spent i det organ for organ blir tatt ut av fiskekroppen. Foto: Linn Johansen

Barna kikker spent i det organ for organ blir tatt ut av fiskekroppen. Foto: Linn Johansen

Tirsdag kom vandreutstillingen “Se Torsken!” til Vest-Agder naturmuseum og botaniske hage. Sørnett ble med da klasse 4a ved Voie skole besøkte museet.

Publisert:

- Er det noen som vet hvorfor fiskene er mørke øverst og hvite nederst? Barna ser med nysgjerrighet på omviseren fra museet, Beate Strøm Johansen. Ingen kan svaret.

­- Det er for at andre fisker skal ha vanskeligheter med å se dem når de svømmer i havet, forklarer hun.

4a ved Voie skole er blant de første klassene som får besøke utstillingen og samtidig lære om fiskene i torskefamilien. I alt har 28 klasser med til sammen 865 elever meldt seg på opplegget. De får først se utstillingen, og deretter undervisning. Snart skal elevene i 4a få se alt som befinner seg på innsiden av en ekte fisk.

Fiskens innside

Johansen henter en stor sei fra bakrommet.

- Er den levende? lurer barna, men nei, den er død. Johansen begynner å klippe opp den døde fisken mens de nysgjerrige barna står i ring rundt. De har store øyne. Noen gjør grimaser.

- Så kult, kommer det fra en av guttene. Flere av jentene må snu seg rundt. De syns det er ekkelt. Johansen tar ut organ etter organ og spør barna hva de tror det er.

Sara Andersen (10), Vanessa Nilsen (9) og Camilla Tollevik (9) synes det var gøy å kunne se innvollene til fisken, men samtidig litt ekkelt.

- Jeg har aldri sett det før jeg, sier Camilla. Det har ikke de andre jentene heller. De kan fortelle at de har lært mye nytt i løpet av dagen. Ingen av jentene visste for eksempel at fisker kunne prate.

- Men det kan de, forteller Sara.

- De lager sånne lyder, og kan fortelle andre fisker når det for eksempel er en fiende der.

[img32812_2LM]

Torskens mange ansikter

Utstillingen “Se Torsken!” ble først satt opp ved Tromsø museum i 2008. Siden da har den vært å se på museer rundt om i hele landet. Tirsdag kom den til Kristiansand. Utstillingen skal vise torskens mange ansikter; både som samfunnsbygger, miljøsymbol, gjenstand for handel og som politisk grunnpilar. Og selvfølgelig som en viktig råvare i “det torske kjøkken”.

Selv synes barna på Voie skole at det gøyeste var å spille “torsketruten peker på”, der de kunne trykke på en knapp og se forskjellige torskefilmer.

Nora Tolfsen (9) og Vanessa Nilsen synes også det var gøy å se på kunsten.

- Dette har vært en artig skoledag, sier Vanessa og snur seg rundt for å se på bildene i rommet.

- Jeg har lært masse. Det er gøy å gjøre noen ting som er litt utenom det vanlige.

Bildekarusell:

[slideshow id=135]