Sørnett

Gullfeber i Kristiansand

Gullvurderer Elin Johansen sjekker gullkvaliteten på et smykke. Foto:Stian Drake

Gullvurderer Elin Johansen sjekker gullkvaliteten på et smykke. Foto:Stian Drake

Gullprisen er på et rekordhøyt nivå. Dette gjør at mange velger å selge sine gamle verdier i steden for å ha dem liggende i skuffen.

Publisert:

I løpet av de 12 siste årene har gullprisen steget 500 % prosent. Det urolige finansmarkedet har gjort at mange investerer i gull. Prisen skyter i været og mannen i gata kan tjene gode penger på det gylne metallet.

- Gullet passer ikke lenger, så da er det like greit å selge det.

Åse Hege Stray sitter utenfor et konferanserom på Scandic Kristiansand i sentrum. Dette er første gang Stray skal selge gull. Hun forteller at det er en grei ekstrainntekt.

- Ringene passer ikke lenger og de bare ligger i skuffen, sier hun til Sørnett.

Hun tror ikke at gull er godt av moten, men personlig foretrekker hun hvitt gull. Dette sier også gullvurderer i GullAdam, Elin Johansen at har mer verdi. Hun reiser rundt i landet og gir en gratis verdivurdering av kundenes edle metaller. Deretter er det opp til kunden om de ønsker å selge.

Stray må dessverre løpe rett før det er hennes tur. Hun håper å komme tilbake i løpet av kvelden, og satser på at hun kan tjene litt ekstra på de gamle smykkene sine.

Attraktivt

- Bare på den første timen her har vi hatt ti stykker som har vært innom og solgt gullet sitt, men det kan også være ganske stille i perioder, sier Johansen.

Hun forteller at salget av gull har økt i takt med gullprisene.

- Det er jo en fin måte å tjene penger til en litt bedre ferie, for eksempel, sier hun.
Miljøvennlig

Gullet som Johansen og kollegene hennes samler inn, blir brukt på nytt.

- Vi smelter om gullet, og bruker det i industrien, sier Johansen.

Dette drar blant annet tannhelseindustrien og elektronikkindustrien nytte av. Hun forteller også at gjenvinningen er bra for miljøet.

- Gullgraving krever store ressurser, og det er derfor nyttig for miljøet at kundene våres heller selger det.