Sørnett

- India underrapportert i norske medier

Joar Hoel Larsen fungerte som utenrikskorrespondent i India i perioden 2010-2011. Han mener at India blir nokså underdekket i norske medier i dag. FOTO: NRK

Joar Hoel Larsen fungerte som utenrikskorrespondent i India i perioden 2010-2011. Han mener at India blir nokså underdekket i norske medier i dag. FOTO: NRK

Verdens nest mest befolkede land får færre søketreff i nyhetsarkivene blant de største norske mediehusene, enn land som Danmark, Tyskland, Sverige og USA med klart færre folketall. Tidligere utenrikskorrespondent for NRK i India, Joar Hoel Larsen, mener at mangel på utenriksreportere fører til underrapportering av landet.

Publisert:

-India er en atommakt med en voksende økonomi, og i løpet av 5-6 år vil landet være verdens mest folkerike nasjon. De har enlang rekke naboland, og spiller en viktig rolle i forhold til klima og verdenspolitikk, men til tross for dette er landet klart underdekket i norsk media, sier Joar Hoel Larsen. Han fungerte som utenrikskorrespondent for NRK fra 2010 til 2011.

Berører ikke nordmenn 

Et søk på India i nyhetsarkivet Retriever gir 2 907 treff (20.10.17) blant Aftenposten, VG, Dagsavisen og Dagbladet i perioden 2014-2017. Dette inkluderer publikasjoner der India som ord er nevnt, og ikke nødvendigvis er hovedtema.

Gjør man derimot et søk på USA, får man hele 28 416 treff (20.10.17). Dette til tross for at India har hele 1 milliard flere innbyggere.

-Mye av det som skjer i India berører ikke oss nordmenn. Inderne er for eksempel fryktelig dårlige i fotball og friidrett, men har en forkjærlighet for cricket og Bollywood-filmer. Disse interessene deler de med nabolandene Pakistan, Nepal og andre deler av Indonesia, men det er ikke spesielt interessant i det vestlige nyhetsbildet.

 

[img169213_2LM]

1.september i år viet Aftenposten en liten seksjon i sin papirutgave til flommen som herjet i Sør-Asia, der 1200 mennesker omkom i India, Nepal og Bangladesh til sammen. På omtrent samme tidspunkt tok orkanen Harvey over i Texas i USA, noe som dominerte i nyhetsbildet.

-I Houston i Texas bor det jo tusenvis av nordmenn og andre europeere, så det blir naturlig å identifisere seg med situasjonen. Det er heller ikke hvert år det er orkaner i Texas, mens Sør-Asia rammes av monsun-regn og flommer årlig.

India versus Kina 

India, med 1,3 milliarder mennesker, og Kina, med 1,4 milliarder, er de to mest befolkede landene i verden. Selv om Kina "bare" har 100 millioner flere innbyggere, får Kina mer enn dobbelt så mange treff blant Aftenposten, Dagsavisen, Dagbladet og VG i nyhetsarkivet Retriever.

-Det er for eksempel dårligere luft i New Dehli enn det er i Beijing, forurensningen er større, og en uhemmet vekst i antall biler øker CO2-utslippene i India så mye at det utgjør mye av planetens samlede utslipp. India tar dessuten igjen Kina befolkningsmessig om bare noen få år, ettersom Kina lenge har drevet en ettbarnspolitikk, forteller Hoel Larsen.

NRK dropper utenrikskorrespondent i India

Også NRK publiserte en nettartikkel om flommen som foregikk i Sør-Asia i september i år. I motsetning til Aftenpostens publikasjon, er artikkel lengre og mer omfattende. I tillegg har NRK fått med i hvert fall én egen kilde som har kjennskap til situasjonen (Torben Bjørke-Henriksen, koordinator for Asia i Norges Røde Kors.)

Med programmer som Urix, og et eller tydelig skille mellom innenriks- og utenriksnyheter kan NRK fremstå som en mediekanal med total oversikt over verdenskartet. På rikskrinkastingskanalen sine nettsider er det blant annet opprettet en tidslinje som kontinuerlig oppdateres med kort informasjon over merkverdige hendelser i India (https://www.nrk.no/nyheter/india-1.11949446). Likevel har rikskanalen valgt å droppe stasjoneringen av utenrikskorrespondenter i landet.

-Jeg flyttet til India hovedsakelig fordi min kone jobbet i ambassaden der nede, og i denne perioden var jeg i utgangspunktet permittert fra NRK. Likevel rapporterte jeg i stor grad det som foregikk der nede, og jeg opplevde at interessen for stoff var stor hjemme i Norge. Nå som det ikke lenger er stasjonert noen utenrikskorrespondent der nede, blir det mye dårligere dekket. Det finnes ikke folk som er på stedet, og som kan rapportere og levere stoffmateriale. Det blir, om ikke glemt, lagt nederst og innerst i skuffen, sier Hoel Larsen.

[img169213_3RM]

 

Kriterier for publikasjon

Videre forteller eks-utenrikskorrespondenten at de nyhetene som er fra India ofte avhenger av hvilken dag det skjer på, hvor eksotiske de er, eller om de kan knyttes an til en eller annen politisk tendens eller trend i våre egne land.

-Ofte blir nyhetene fra India litt sånn "slik lever de der"-rapportering, som for så vidt ikke har så mye med India å gjøre. Også rapportering fra andre land bærer preg av disse "vi skal til India"-type parallellene; nyhetene oppstår veldig sjeldent på egne premisser, sier han.

 

 

LES OGSÅ:

Fakta om India

Portrett: Joar Hoel Larsen

Drept for å ha benyttet seg av ytringsfriheten

Indias lange kamp for pressefrihet