Sørnett

Julen: - En salig blanding av ulike tradisjoner

JESU FØDSEL: Velkjente figurer fra juleevangeliet. FOTO: Unsplash.com

JESU FØDSEL: Velkjente figurer fra juleevangeliet. FOTO: Unsplash.com

- Julefeiringen her i Norge bygger på mer enn historien om jesu fødsel, forteller Organisasjonssekretær i Human-Etisk Forbund Kjetil Nordbø.

Publisert:

 


"Jòl før Jesus"

I løpet av den siste måneden har Nordbø reist rundt for å holde foredraget "Jòl før Jesus". Et foredrag som tar for seg ulike tradisjoner og feiringer fra før Jesu tid, og inn i vår egen

- Da jeg først begynte å undersøke litt fant jeg ut av veldig mye interessant. Blant annet så "adopterte" kirken flere hedenske skikker og ritualer, og gjorde noen få justeringer slik at det passet inn hos dem også. Altså består dagens julefeiring av flere ulike tradisjoner som har oppstått i løpen av årene.

Videre forteller Nordbø at selve ordet "jul" er en modernisering av det norrøne ordet "jól", og at vi kan finne elementer fra vår julefeiring fra feiringer 2500 år tilbake.

- Det var da feiring av guden Saturn og senere Mithras, og senere var vår norrøne mytologi med på å dra inn egne skikker og tradisjoner. Også vintersolverv har i tidligere tider hatt en påvirkning.

[img171232_2RM]

 Tradisjonene vil alltid endre seg

Selv om de fleste av oss sverger til en tradisjonell julefeiring, er det ingen tvil om at mange av dagens tradisjoner ikke er stort eldre enn 100-200 år gamle.

- Vi har jo sett at det er mange tradisjoner som er kommet til i denne tidsepoken. Som ulike typer julemat, den moderne nissen med videre. Men en del er eldre som lys og vintegrønne planter som også vikingene benyttet for å pynte, forklarer Nordbø.

Nordbø forteller at dagens juletrepynt er preget av kristne symboler, men at vi stadig får ulike elementer inn i julefeiringen.

- Vi vet jo at utseende til dagens julenisse ikke ble laget av Coca Cola, men at selskapet har vært med på å popularisere ham. Ellers setter vi ikke ut grøt til gårdsnissen, som var vanlig i tidligere tider.

Forener oss på tvers

Nå, som da, har feiringen først og fremst handlet om at vi samler familien og tilbringer tid sammen.

- I så mange år har altså denne feiringen forenet oss på tvers, gjerne i større grad i dag enn før. I dag bor vi som regel lengre vekk fra hverandre enn hva man gjorde før, sier Nordbø.

Han påpeker at det som viser seg å være viktigst i våre dager er nettopp det å være sammen med familien, spise god mat og ikke minst få fri fra hverdagen.

- Vi vet jo at feiringer i alle tider har vært viktige for mennesker. Og i dag er det nok mange som ikke er like opptatt av det som ligger bak. I hvert fall når man ser så tydelig at julefeiringen er en blanding av kultur og religion som over tid har utviklet seg til en universell feiring som alle kan ta del i og eierskap til.

Tror det kristne budskap kan løfte julefeiringen

Prest i Kristiansand Domkirke, Fred Henry Berg, sier seg enig at det viktigste først og fremst er feiringen og sammenkomsten, men at det religiøse innholdet kan bidra til noe positivt.

[img171232_3RS]

- Man kan jo ikke gjøre så mye med at folk velger å tro eller ikke, men jeg tror at dersom man tar med seg det kristne budskapet så kan det bidra til å gi en enda dypere feiring.


Han påpeker også hvor viktig julen er i den kristne tro.

- Feiringen av jul er jo en ufattelig viktig høytid i kristendommen, der vi ferier at Gud blir en av oss her på jorden. Hadde det ikke vært noen jul, ville vi ikke kunnet feire påske eller pinse, noe som også er tradisjonelle og viktige høytider for oss i Norge.