Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Norske fotballspillere tjener rått på å oppfylle barndomsdrømmen. Sist uke streiket de, og søndagens serierunde ble dermed utsatt.
Erik Pettersen
Publisert: 25.05.2011 kl 12:33
Forrige uke ble det klart at 95 fotbalspillere fra ni eliteserieklubber var tatt ut i streik. Ja, du leste riktig. Fotballmillionærene streiket. Også byens store sønner, Start-spillerne, streiket. Hvorfor? Ifølge leder for spillerfagforeningen NISO, Joacim Walltin, handlet det om bedre vern mot oppsigelse, og større frihet i valg av «arbeidsutstyr», for eksempel fotballsko. I tillegg krevde de en ferieuke om sommeren. I dag er det nemlig slik at klubbene gjør egne sponsoravtaler med utstyrsleverandører, og spillerne må bruke det utstyret de får av klubbene. Slike avtaler er en viktig inntektskilde for norske fotballklubber.
Kravet om individuelle sponsorkontrakter må sies å være i overkant ambisiøst for flesteparten av spillerne. Ifølge ekspertene vil de store profilene tjene penger på dette. De aller fleste er imidlertid ikke interessante sponsorobjekter alene. Midtstopperen til Aalesund er neppe et hett navn for Adidas. Når hele laget går sammen inn for en felles kontrakt, slik det er i dag, stiller saken seg i et annet lys.
Spillerne tjener millioner av kroner på å reise rundt i Norge på guttetur og spille fotball. Litt vel satt på spissen tenker du kanskje, men det er ikke langt fra sannheten. Fotballspillerne har det veldig godt. De utgjør en lønnsadel som tjener til livets opphold på helt andre premisser enn resten av befolkningen. Kvaliteten på årets Tippeliga kan heller ikke sies å være over middels i forhold til tidligere år, og i hvert fall ikke sammenlignet med europeiske ligaer. Hvis jeg spilte i norsk eliteserie i dag, så hadde jeg sneket den altfor høye lønnsslippen inn på kontoen min, og holdt kjeft, i håp om at ingen ser hvor uforskammet godt jeg har det. Kravene NISO har kommet med på vegne av spillerne bærer preg av grådighet, og man kaster stein i glasshus.
Samtidig som spillerne meler sin egen kake og blir rike, sitter klubbene igjen med røde tall. De rike onklene som år etter år plukket opp underskuddene uteblir, og mange av klubbene er allerede farlig nær kanten av stupet. Slik sett er det også en merkelig timing å stille slike krav nå, all den tid man vet at det kan bety oppsigelser, nedgradering i divisjonssystemet eller i verste fall konkurs.
Nå ble heldigvis streiken avblåst i siste liten før det gikk utover noe mer enn søndagens serierunde. Det skulle bare mangle. For mange barn og unge er fotballspillerne forbilder. Grådighet er ikke en idrettsmann verdig. Deres oppførsel på og utenfor banen legges merke til, og selv om det står lite om sportmanship i stillingsinstruksene, så har man et visst ansvar for å opptre profesjonelt og redelig. Gjør man det, tror jeg fotballspillerne trygt kan forsvare sine helteroller hos folket, og samtidig skrattle hele veien til banken
JEJUNE med rykende fersk debutskive: