Sørnett

Kreativ arbeidstrening

NYTT LIV: Initiativtaker Maria Løland Jacobsen i Creative Crossroads verksted hvor både gamle bøker, møbler, klær og andre ting får nytt liv. Foto: Kristine Eikeland.

NYTT LIV: Initiativtaker Maria Løland Jacobsen i Creative Crossroads verksted hvor både gamle bøker, møbler, klær og andre ting får nytt liv. Foto: Kristine Eikeland.

Maria Løland Jacobsen kombinerer interessen for gjenbruk med ønsket om å hjelpet mennesker med rusproblemer. Nå har hun startet Creative Crossroad for å hjelpe rusmisbrukere på veien mot et liv i fast jobb.

Publisert:

- Det skal alltid være noe å gjøre her, men det skal ikke handle om å produsere mest mulig, sier initiativtaker Maria Løland Jacobsen og understreker at dette er et lavterskeltilbud.

Prosjektet «Creative Crossroad» ble lansert 25. november i fjor og er er en del av organisasjonen Shalams arbeidstreningstilbud. Mange av dem som benytter seg av Creative Crossroad er mennesker som allerede er en del av organisasjonen Shalams andre tilbud, mens andre igjen kommer rett fra gata. Gjennom Creative Crossroad får de drive med redesign og gjenbruk og ikke minst ha det sosialt. Målet er at brukerne på sikt skal bli i stand til å ha en fast jobb.

Gammelt blir nytt

Maria, som til vanlig går under navnet Mia, viser ivrig fram postkort laget av gamle bøker og andre ting hun og brukerne har laget. På gulvet står det som før var en litt sliten gammel stol, nå sprek og ny i gult og lilla.

- Å pusse opp et møbel, å gjøre noe gammelt eller ødelagt fint igjen, kan være et symbol på å pusse opp i eget liv, sier hun.

[img56768_2RS]

- Det er ikke noe feil med folk som sliter med rus. Det er rusen som er feilen.

Hunden Lexie vandrer hjemmevant rundt i den fargerike, malingsluktende kjelleren hvor Creative Crossroad holder til. Lexies eier er i full gang med å male tidligere anonyme stolbein knall røde. Elin Løvjomås er en av flere frivillige som hjelper til med driften av Creative Crossroad.

En frivillig potet

- Jeg har en litt småbrokete fortid selv, så det er veldig fint å kunne være en støttespiller for folk her, forteller hun.

Hun legger til at hun er uføretrygdet, og at det derfor er veldig greit å ha en plass å gå til for hennes egen del også.

[img56768_3RM]

- Jeg er en frivillig potet, jeg kan brukes til alt, smiler Løvjomås.

Hun kan absolutt anbefale andre å bruke sin fritid hos Creative Crossroad.

- Det er ikke nødvendigvis alle som liker maling, men det er jo drøssevis av andre ting å hjelpe til med. Også er det jo himla sosialt!