Sørnett

Fuad Mohammed (22) om å være troende muslim på Sørlandet: – Det handler om hvor sterk du er i troen din

IMAM OG LEDER: Akmal Ali er imam i moskeen i Henrik Wergelands gate og leder for Muslimsk union i Agder.

IMAM OG LEDER: Akmal Ali er imam i moskeen i Henrik Wergelands gate og leder for Muslimsk union i Agder.

Hvordan er det å være troende muslim i Kristiansand i 2018 – hvor kristendommen står så sterkt?

Publisert:

«Du blir jo i mindretall. Å være muslim i Kristiansand kan føles ut som du er en del av de mindre gruppene i byen» – Harald Eikeland, diakon i Kristiansand frikirke

– Når de første muslimene kom til Sørlandet så var det veldig fremmed for de. De dekket til seg og hadde sine ritualer. Jeg tror det er lettere nå enn det var for 10 år siden, selv om det fortsatt i 2018 kan være litt vanskelig for muslimer å finne seg helt til rette, sier Frikirke-diakon Harald Eikeland.

I Norge er ditt valg om du vil være muslim og om du vil praktisere religionen din. Du har rett til å leve et religiøst liv slik du selv vil innenfor lovens grenser. For mange unge muslimer så har man vokst opp med religionen fra tidlig alder. En som er sterkt praktiserende og troende til islam er 22 år gamle Fuad Mohammed fra Stavanger.

– Begge foreldrene mine er veldig religiøse. Og det er jeg den dag i dag evig takknemlig for. Jeg vokste opp med å kunne Koranen i ung alder takket være de. Jeg fikk en oppdragelse som var god og disiplinert i henhold til min religion hvor jeg lærte Surah blant annet, sier Fuad Mohammed.

22-åringen flyttet fra hjembyen Stavanger til det glade Sørlandet for å studere. Vel vitende om at kristne verdier står sterkt i en by som Kristiansand.

– Det er klart at jeg hadde det i bakhodet da flyttet til Kristiansand. Men det er da man blir «testet». Det handler om hvor sterk du er i troen din, for hjemme i Stavanger ble jeg nærmest automatisert til å gjøre de gode gjerningene: Som å gå til moskeen, følge regler som innenfor islam og foreldre som minnet meg på om religionen min, sier Mohammed.

– Man blir lett påvirket av folk som du henger med. For meg gjelder det å være med de som deler noe av det samme livssynet som jeg har, særlig når du ikke har mange muslimske venner eller familiemedlemmer her. Jeg er stolt av identiteten min og har fortsatt en sterk indre tro inni meg.

– Sørlandet har forståelse for religion og det religiøse
I Kristiansand står kristendommen sterkt. Tar du en spasertur rundt by vil du flere kristne menigheter, frikirken og domkirken i sentrum.

Imamen Akmal Ali har bodd i Kristiansand i 10 år. Han er blant annet leder i Muslimsk Union i Agder – sammen med Alrahma Islamic Centre har de aktiviteter i den største moskeen som i byen (Taqwa Moske) . Til sammen har de 2000 registrerte medlemmer i begge foreningene, men rundt 3000 muslimer totalt i Agder fylkene er tilknyttet deres trossamfunn.

– Det er helt greit å være muslim i Kristiansand. Sørlandet har forståelse for religion. Muslimer er ofte nært tilknyttet til sin religion, og vi har dessuten mye til felles med kristendommen.

- På hvilken måte har dere mye til felles med et annet livssyn enn islam?

– Vi tror på den himmelske Gud og at Gud har sendt oss en veileder gjennom Bibelen og Koranen. Det er sendebud og profeter som har veiledet oss. Vi har bønn og har noen regler vi må ta spesielt hensyn til. På den måten er vi ganske like og får forståelse for religion sammen.

Den velkjente imamen på Sørlandet presiserer at utviklingen er positiv når det kommer til islam i Norge generelt, men at det fortsatt er blant annet fremmedfrykt for muslimer.

– Det er fortsatt mye mangel på kunnskap og informasjon. Vi har hatt religionsdialog gjennom forumer om tro og livssyn med ledere fra forskjellige menigheter og trossamfunn. På denne måten får vi mer forståelse og skaper relasjoner til hverandre. Det gir oss mer respekt og toleranse for hverandre.

Ramadan ble en hard belastning, vurderte å gi opp
Under Ramadan (islams fastemåned) fikk Fuad Mohammed en påkjenning da han fastet for aller første gang alene, og uten familiemedlemmer rundt seg ble Ramadan tidligere i år en hardt belastning for studenten.

– Det var en tung periode. For første gang i mitt liv fastet jeg uten familien min. I tillegg så var Ramadan i midten av eksamensperioden. Jeg slet med å holde konsentrasjonen da jeg ikke kunne spise og drikke vann.

– Samtidig trente jeg med lite energi, så det var tider jeg spurte meg selv:

«Er dette virkelig verdt det? Men jeg ga aldri opp på religionen av den grunn»

– Det ble bare stress med eksamen. Folk spurte hvorfor jeg ikke spiste og drakk. Jeg var jo trossalt på skolen fra ni om morningen til fire for å øve på eksamen med kollokviegruppen, sier han videre.

Det mest framtredende aspektet ved denne måneden er en faste som blir praktisert fra soloppgang til solnedgang. Det er den viktigste måneden for muslimer ifølge Mohammed selv. Derfor ga han ikke opp så lett.

– Det er viktig å være sterk i denne perioden. Det er da du blir testet om du er sterk i troen (iman). Man kan vite om man er en sterkt troende basert på Ramadan.

LES OGSÅ: Intervjuet med Frikirke-diakon Harald Eikeland om norske verdier og islam her

Nøkkelord