Sørnett

Med hjerte for matopplevelser

Rolf T. Øygarden serverte hjemmelaget lemonade med granateple til undertegnede.              Foto: Haakon Dueland

Rolf T. Øygarden serverte hjemmelaget lemonade med granateple til undertegnede. Foto: Haakon Dueland

EatWith inviterer deg hjem til folk fra hele verden for matopplevelser og sosialt samkvem. Rolf T. Øygarden er først ute med å adoptere konseptet i Skandinavia her i Kristiansand.

Publisert:

– Jeg får henvendelser fra hele verden. Blant annet Peru og USA, forteller Rolf T. Øygarden, som er den eneste i Skandinavia som har tatt til seg matkonseptet.

EatWith er et matkonsept hvor privatpersoner inviterer matglade mennesker hjem til sin egen stue for å spise. Konseptet er allerede svært populært rundt omkring i verden, og har rundt 650 verter i 200 byer fra alle verdensdeler. Vertene har per dags dato servert over 80 000 mennesker. Og nå kan du også oppleve det i Kristiansand!

Hobbykokker og matinteresserte over hele verden har mulighet til å bli verter, men før du kan bli det må man gjennom en prosess som i tillegg til formaliteter omfatter en viktig demo-middag hvor gjestene setter score på maten og totalopplevelsen, hvor man må ha over en viss gjennomsnittsscore for å bli godkjent som EatWith-vert. Blir man tatt opp som vert får man muligheten til coaching fra erfarne kokker, og får tilgang til forskjellige støtteapparater for promotering og lignende.

[img162718_2LM]

Ble inspirert på ferie

Øygarden fant veien til en en vert fra Østerrike på en av sine reiser til Barcelona i fjor høst.
– Jeg var tidlig ute, så jeg kunne stille spørsmål til verten om konseptet, forteller han.
Fra der flammet nysgjerrigheten, og med en lidenskap for mat holdt han sin første demo-middag februar i år. Siden den tid har han servert over 60 matglade mennesker fra sørlandet.
– Jeg var ganske spent på hvordan det ville bli. Både sosialt og i forhold til om jeg ville oppnå en god nok score hos gjestene til å kunne bli en del av EatWith.
Men bra gikk det, og de 11 gjestene ga toppscore - og så begynte ballen å rulle, og EatWithRolf ble en realitet. Av de over 60 gjestene Øygarden har servert til nå, har samtlige gitt 5 av 5 stjerner for både mat og opplevelse.

Hobbykokken som tok inspirasjon fra orienten

Til vanlig jobber Øygarden som salgssjef hos Dyreparken og har adoptert EatWith-konseptet som et hobbyprosjekt.
– Interessen for mat kom tidlig i 30-årene, da tenkte jeg for meg selv at "Nå skal jeg bare naile den greia der!"
Øygarden startet med å eksperimentere og hente inspirasjon fra kokebøker og kjente kokker, og begynte etterhvert å lage sitt eget preg på rettene.
– Det er bare kjempegøy å oppdage nye smaker! Forteller han entusiastisk.

Han innrømmer derimot at hobbyen krever nøye planlegging.
— Jeg må planlegge i god tid i forkant. Selve forberedelsene begynner gjerne to dager i forveien før gjestene kommer. Alt skal se bra ut, man inviterer tross alt folk hjem til seg selv, så det står nok litt på æren.

[img162718_3RS]

Øygarden forteller at han har særlig sansen for det asiatiske og orientiske kjøkken.
Han forteller også at vi har mye å lære av særlig det Sør-Europeiske sosiale rundt bordet.
Han håper EatWith kan være med å skape en bedre matkultur, der man samles for maten og ikke rundt maten.

Sosialt lag for matelskere

Øygarden forteller at han har hatt gjester i alle aldre og yrkesgrupper, men fellesnevneren er interesse og kjærlighet for mat og gastronomiske opplevelser. Men det er én yrkesgruppe som får han til å svette litt ekstra.
– Når det sitter kokker med bordet kjenner jeg litt ekstra på presset, ler han.

Han forteller at gjestene stort sett kommer mentalt forberedt på det de skal være med på, og er ikke redd for at det sosiale ikke skal fungere.
– Spenningen er nok størst i begynnelsen av kvelden når de første gjestene kommer og starter med noe å drikke i sofaen mens de venter på resten av gjestene.
Øygarden sier folk kommer både i par, grupper og single til hans middager, og at praten vanligvis går i fellesskap i begynnelsen av kvelden hvor alle deltar i en samtale, før den blir litt mer gruppert utover kvelden.
Øygarden selger en totalopplevelse, og det sosiale er kanskje vel så viktig som maten.
– For min egen del blir det jo en fulltidsjobb når gjestene er her, og jeg løper stort sett inn og ut fra kjøkkenet. Det er ikke før desserten er servert at jeg kan delta mer aktivt i det sosiale, forteller han.

Hva er det verste som kan skje?
– Det verste som kan skje må være at noen blir syke, får matforgiftning eller lignende. Det hadde jeg tatt svært personlig, sier han.

Han forteller også at terskelen for å komme er lav, og at folk ikke trenger å være redde for at det skal være for formelt.
På forhånd sender han ut forslag til vin og gjestene tar med sin egen drikke til maten.
– Det er veldig røft og rustikk. Det er jo et "hjemme hos"-konsept, men et profesjonelt et sådan, avslutter han.