Sørnett

Mental trening før VM

Thelma Baatz Strandberg har fysikken på plass til VM, ifølge trene Arne Tellefsen. Nå skal psyken trenes opp. Foto: Mari Lorgen Skjeggedal

Thelma Baatz Strandberg har fysikken på plass til VM, ifølge trene Arne Tellefsen. Nå skal psyken trenes opp. Foto: Mari Lorgen Skjeggedal

Thelma Baatz Strandberg er klar for junior-VM. Nå skal hun på seniorstevne for å lære å takle presset.

Publisert:

 

Stupetalentet Thelma Baatz Strandberg slo nylig poengsummen til fjorårets vinner av junior-VM. Stupet ble utført under et stevne i Nederland. Nå er Strandberg selv klar for VM, og også kvalifisering til ungdoms-OL.

- Jeg visste det hele tiden. Hun har alle de fysiske egenskapene. Spinnen er inne, hele teknikken er på plass, sier trener Arne Tellefsen om Strandbergs prestasjoner i helga.

[img103953_2RM]

Mentale forberedelser

Tellefsen forteller at det nå kun står på det mentale. Derfor sender han Strandberg på seniorstevne i Puerto Rico i mai.

- Her får hun kjenne på stressnivået, og rett og slett trene på å takle å være underdog. Selv om det var seksten nasjoner som deltok i helga, er det ingenting mot stresset hun vil stå overfor under VM. Det vil bli et enormt press med kameraer rett opp i trynet, så nå skal hun forberedes, sier han.

Strandberg har allerede fått erfare noe påkjenning.

- Under konkurransene blir det mye følelser. Kravene er høye, og det er lett å bli lei seg, forteller hun.

                                                                                                       

[img103953_3LM]

To økter daglig

Strandberg vier også mye tid til den fysiske treningen.

- Jeg trener vanligvis en og en halv time styrke med skolen om morgenen, og to til tre timer med stuping om kvelden. I helgene trener vi gjerne to ganger, sier hun. Strandberg forteller at det er et godt miljø, og at hun har fått gode venner her.

Hun drev med en del andre sporter da hun var yngre, men fant ut at det var stupeklubben som fulgte henne best opp. Det var imidlertid ikke hennes idé å prøve ut sporten hun nå har drevet med i ti år:

- Det var faktisk mamma som ville at jeg skulle det! sier hun.

[img103953_4RM]

Positiv tone under trening

Sørnett får være tilstede under trening tirsdag kveld. Da er flere fra talentgruppa til Kristiansand Stupeklubb samlet.

- Jeg skal trene på et nytt stup, sier Strandberg og smiler.

I første omgang går det i baseøvelser. Trener Arne Tellefsen står på sidelinjen, og er etter hvert stup parat til å kommentere idet hodet til Strandberg dukker opp igjen fra vannet.

- Nå gjør du det med armene igjen, sier han på en bestemt, men likevel mild måte. Det er en positiv tone både når det gjelder rosen og den konstruktive kritikken som gis. Strandberg ler litt, og går strake veien opp til stupebrettet igjen. Slik holder hun det gående med svært få pauser. Tellefsen følger aktsomt med på hvert stup.

[img103953_5RM]

- Det tar tid å bygge en slik stuper, det tar flere år, sier han stolt. Han introduserer så Elise Haavik, som også deltar på treningen.

- Elise skal ha mye ære for å ha dratt opp Thelmas nivå. Det er hun som har dratt hele lasset i mange år, men så har hun stagnert litt. Det jobber vi med nå, sier Tellefsen entusiastisk.

Haavik forteller at hun nå henter inspirasjon fra Strandberg.

- Det er utrolig gøy at Thelma har gjort det så bra i det siste! Det gjør noe med meg og, smiler hun.