Sørnett

Nye løvebrøl på TV2

Innspillingen av en ny sesong av Dyrepasserne er i gang i Kristiansand dyrepark.

Publisert:

[nggallery id=375]Vinteren er den roligste tiden på året når det gjelder besøkende i Dyreparken. Allikevel er det nok å henge fingrene for de ansatte.

– I tillegg til å dekke dyrenes behov, er vi i gang med innspillingen av en ny sesong av Dyrepasserne på TV2, forteller dyrepasser Olav Åsland.

Den populære serien som har gått over fire sesonger vil igjen bli å se på tv-skjermen. Her får vi et innblikk i hverdagen til både dyrene og de ansatte i parken. Innspillingen vil foregå gjennom vinteren og utover våren. Sendestart for den nye sesongen er ikke fastsatt enda.

Trives om vinteren

Omgivelsene i Dyreparken er ganske uvanlige i forhold til hva mange er vant til å se løvene i. Det er langt fra savannen i Afrika til en snøfull dyrepark i Norge.

– Dyrene klarer seg bra om vinteren. Så lenge det ikke blir veldig lave temperaturer eller mye vind er det ikke noe problem. Er det alt for kaldt tilbringer de dagen inne, forteller Åsland.

Han har jobbet i Dyreparken i ti år og har erfaring med mange av dyrene som er der. Å holde dyrene fornøyd om vinteren stiller ekstra krav til dyrepasserne.

– Det er veldig viktig at vi klarer å aktivisere dyrene, sier Åsland.

Løvene som er i Dyreparken er alle født enten i dyrepark i Danmark eller her i Kristiansand og er sånn sett vant til nordiske forhold. Allikevel er de ikke helt vant til vinteren i Norge.

– Løvene får ikke vinterpels, men de tåler lave temperaturer godt, sier Åsland.

Aktivisering

Løvene har mulighet til å gå ut og inn som de vil. Men det er viktig at de ikke blir værende inne hele vinteren. Dyrepasserne har fokus på å gi de en variert hverdag som stimulerer instinktene deres. Hver dag har parken foring av løvene utendørs som publikum kan overvære. Selv om denne maten bare er en liten del av kostholdet deres, er det en fin måte å både vise frem dyrene til publikum og å aktivisere løvene.

– Aktivisering er et nøkkelord, og visningen av løvene er en viktig del av det. I tillegg legger vi ut luktspor og godbiter for å stimulere instinktene deres, sier Åsland.

Å snakke med dyr er som kjent vanskelig, men Åsland prøver å se på tegnene de gir for å finne ut hvordan de har det. Det er en viktig del av jobben å sørge for at dyrene har det bra i parken.

– At dyrene er rolige og ikke stresser, de formerer seg og instinktene deres er som de skal, er gode tegn på at de trives.

Farlige dyr

Å være dyrepasser for løvene er ingen spøk. Åsland er veldig fascinert av de, men bedyrer allikevel at det er viktig å ha respekt. De massive dyrene kan veie opp til 300 kilo og man har lite å stille opp med om man skulle blitt angrepet av en løve.

– Du kan gå inn til løvene, men du kommer ikke levende ut igjen, forteller han.

Ulike behov

Med dyr fra hele verden er det ulike behov som må dekkes. Fra sibirske tigere og nordiske dyr som tåler å være ute i lave temperaturer, til apene som holdes inne i vinterhalvåret. Dyrene som ikke tåler kulden i Norge så godt stiller ekstra krav til dyrepasserne. Åsland bedyrer allikevel at dyrene har det bra selv om de oppholder seg innendørs på vinterstid.

– Men det er ekstra viktig å ha fokus på å aktivisere dyrene som er inne i kulden, sier Åsland.