Sørnett

Nytenkende skirenn ga gjenklang hos barna

Skigleden begynner i det små Foto: Lars Staff

Skigleden begynner i det små Foto: Lars Staff

Det var over 100 barn som trosset vær og vind når Barnas mini-VM kom til Sandrip skistadion i Vennesla. Dette er et av tiltakene for å rekruttere flere barn til langrenn.

Publisert:

Værgudene flyr så vist ikke rundt med løsprat når de skal markere seg lokalt her på Sørlandet. Snarsinnet fra skylaget kan bli direkte ufyselig når regnet kommer spyttende mot deg i strie vindkuler. Dristige forhold stoppet dog ikke småpjokkene med stor skitrang når startskuddet gikk for Barnas mini-VM med Vindbjart IL som vertskap. Her fikk barn i alderen 0-12 år oppleve ytelse og nytelse i en fartssugen løype.

- Jeg liker best å gå klassisk i sporet, sier Sverre (6).

[img243616_2RS]

Han var en av friskusene som fikk testet skiferdighetene på en gøyal måte uten press om å prestere. Noen var ganske ferske med ski under skosålen, mens andre var mer garvet i gamet. Til felles var alle barna vinnere den kvelden. Etter et ærlig basketak i løypene ventet de berømte vaflene i klubbhuset i kjent norsk dugnadsånd.

Lavterskel gir resultater 


Målet er at arrangementet skal være en ufarlig opplevelse uten tidtaking og med gratis deltakelse. På denne måten skal ikke barns skiglede tappes for surstoff fordi det blir for seriøst. Live Spilker er prosjektleder for Barnas mini-VM og håper dette kan bli en real håndsrekning til klubbenes arbeid med rekruteringen.

- Da vi begynte med Barnas mini-VM traff vi en nerve og skjønte at det er for få reindyrka rekrutteringsarrangement for barn som inviterer bredt slik vi gjør. Dette er tredje året vi arrangerer og vi ser at det progressivt har blitt større og større, sier hun.

[img243616_3LM]

Frafall blant barn i langrenn har vært et voksende problem. I en rapport fra Skiforbundet var medlemsnedgangen på 36 prosent i aldergruppen 6-12 år mellom 2015 og 2019. Nå håper Spilker at den negative trenden er i ferd med snu med god hjelp av Barnas mini-VM.

- Vi har sett på de klubbene vi besøkte første året at arrangementet har bidratt til å generere mer aktivitet i ettertid. Klubber og foreldre ser hvor enkelt det kan gjøres uten tidtaking og med skileik i traseen. Det her er terskler som gjør at man treffer en målgruppe som kanskje tidligere har blitt skremt bort av konkurranseaspektet som vi ofte ser kommer litt for tidlig blant de minste, sier Spilker.

- Skileik blir en spennende drivkraft


Skitrener i Vindbjart IL, Harry Alf Andersen, er glad for initiativet om å skape et inkluderende skirenn med fokus på glede og mestring. Venndølen påpeker at skileik slettes ikke er noen ny tanke for dem.

- Skileik gjør vi på hver eneste trening med de små. Ski handler om glede, aktivitet og ikke minst balanse. Hvis du skal få god balanse så hjelper det ikke bare å gå på lange skiturer som er mer monotont. Du må utfordre kroppen og ha bevegelse, som du får gjennom skileik. Øvelsen blir en spennende drivkraft hvor terrenget er læremesteren, sier han.

Tiltros for at rekrutteringen nasjonalt viser røde tall opplever ikke Andersen det samme i Vindbjart. Frykten er derimot at langrenn blir for ressurskrevende og resulterer i frafall når de kommer i tenårene.

- Generelt synes jeg rekrutteringen har vært ganske stabil. Jeg har hatt en rulleskiskole i over 15 år og det har faktisk aldri vært med så mange med som i år. Det er flere av de nye som går på rulleski som allerede har begynt å delta på kretsrenn, men hvor lenge vil de være med på det?

- Mitt inntrykk er at det ikke står på ungene, men foreldrene. Det er brysomt å reise rundt på kretsrenn istedenfor kjøre dem til fotballbanen. Også må de skaffe seg utstyr og preppe skiene, selv om vi hjelper dem så er det krevende.

[img243616_4LF]

Vinteren er ingen stamgjest på Sørlandet


Å drive med vår nasjonalidrett på Sørlandet er heller ingen forutsigbar situasjon. Når vinteren heller gir dårlig avkastning, kan kommunale bevilgninger til kunstsnø bli avgjørende for sesongen.

- Den største utfordringen vår er at det er ganske variable snøforhold. Derfor blir skianlegget på Sandripheia helt avgjørende for om vi kan ha treninger og konkurranser på snø. Hadde vi ikke fått de siste bevilgningene fra Kristiansand kommune til å kunne produsere kunstsnø, så kunne vi bare glømt det. Det sier litt om hvor utsatt vi er som ikke akkurat er bortskjemte med skispor på kryss og tvers, sier Andersen.