Sørnett

God og gammel swing på studentpub

Full scene: Hele 17 musikere tok plass på Østsia-scenen i går. Foto: Håkon Netskar

Full scene: Hele 17 musikere tok plass på Østsia-scenen i går. Foto: Håkon Netskar

Christianssand Storband swingte i gang kvelden på Østsia på tirsdag.

Publisert:

Forrige uke sto den unge pop-kometen Astrid S på Østsia-scenen. Denne gangen var det instrumental swing med lange blåseinstrumentsoloer og dansbare rytmer som sto for tur. En swingkonsert er ikke hva studentpuben normalt ville booket, men en folkefull sal var det likevel. Den timelange konserten viste hva musikerne i det lokale bandet er i stand til. Konserten viste også at man kan trekke en ung målgruppe til å se swingjazz. Ikke minst viste den at grooven besteforeldrene svingte seg på dansegulvet til, fortsatt holder seg godt.

Det var musikken til den store amerikanske jazztrompetisten Thad Jones som sto på tapetet for kvelden. Christiansand Storband fylte scenen med hele 17 musikere som alle var i storform, mens bordplassene fylte seg med et publikum som ivrig trampet takten. Kanskje ikke sitteplasser var det mest passende for kvelden? Musikken tar oss tilbake til New Yorks uteliv på den tiden der guttene hadde frakk og hatt og jentene lange kjoler. Mye av musikken er nettopp fra 50- og 60-tallet, men fenger likevel Østsia-publikumet en tirsdagskveld i 2015.

Det lokale bandet startet i 1994, og man merker at musikerne har en langvarig kjærlighet til musikk og lang erfaring med å stå på scenen. Avanserte arrangementer og raske soloer gjorde at de samspilte og dyktige musikerne hadde nok å bryne seg på. Musikken beveget seg fra intense swingrytmer til mer lavmælte og snikende jazzkomposisjoner, noe som skapte en bra dynamikk, selv om visse soloer blir dratt ut litt for lenge. Andre partier gjorde at vi slet med å holde dansefoten under kontroll. Under disse stundene skulle man heller ønske at det tok sted på et dansegulv i en storby, men et høstblekt sørlandspublikum er vel ikke kjent som danseløver heller.

Jeg synes det var stas å se scenen på en studentpub bli fylt av saksofoner, trompeter og tromboner. Beundringsverdige ferdigheter og fengende swingslagere fungerte godt for å sette takttrampingen hos publikum i gang, og ta dem tilbake til en annen tid og til et annet sted. Synd det ikke var nok til å sette dem i full sving, slik som Christianssand Storband var på scenen.