Sørnett

Kommentar: Han kan redde sportsåret 2016

Konge: Magnus Carlsen kan krone seg verdensmester, og redde sportsåret 2016, om han vinner mot Sergej Karjakin. Foto: Wikimedia Commons

Konge: Magnus Carlsen kan krone seg verdensmester, og redde sportsåret 2016, om han vinner mot Sergej Karjakin. Foto: Wikimedia Commons

Det har vært ett grått år når det kommer til sportslige prestasjoner både på Sørlandet og i Norge. Nå kan Magnus Carlsen redde det med seier i VM.

Publisert:

I Norge har det vært dyster lesing i de rosa sidene til VG, og sportsseksjonene til de fleste aviser i år. Vi har våknet opp, tatt ut melkekartongen med ansiktet til Johaug på utsiden, for så å spise frokost til dopingskandaler, krangler og dårlige prestasjoner i store mesterskap. Og det virker som det ingen ende vil ta.

Vi har våknet opp, tatt ut melkekartongen med ansiktet til Johaug på utsiden, for så å spise frokost til dopingskandaler, krangler og dårlige prestasjoner i store mesterskap.

I juli startet snøballen om bruken av astmamedisin å rulle i norske medier. Saken som ga snøballen dyttet var da Martin Johnsrud Sundby ble utestengt i to måneder. Utestengt for ikke å ha søkt om å bruke inhalatoren han brukte når han inntok astmamedisinen Ventoline. Han mistet Tour de Ski- og verdenscup-seieren.

Noen måneder senere får langrennssporten ett nytt knekk da den største stjernen på kvinnesiden, Therese Johaug, blir tatt i doping. Bruken av leppesalve er grunnen, og mediene blir på nytt svartmalt med dystert stoff for norsk idrett.

På starten av året ble vi positivt overrasket av våre håndballgutter da de gjorde det sterkt i EM. Men skuffet ble vi jammen uansett når medalje var innenfor rekkevidde, og fjerdeplassen det ble. Friskt i minnet sitter også den sureste medaljen dette året. Håndballjentenes bronsemedalje i Rio-OL. Det skulle være vår sikreste gullmedalje i OL, og muligens den eneste. Dette gjorde alt så mye verre.

OL i seg selv var en stor skuffelse med patriotiske, norske øyne. Fire bronsemedaljer var det de norske utøverne tok med seg hjem i baggen. Norges dårligste sommer-OL på de siste åtte sommerlekene. Etter OL kom etterpåklokskapens-konger på banen for å kritisere, istedenfor å finne løsninger.

Det var ikke bare etter OL det ble munnhuggeri blant kjente sportspersonligheter.

Var det noe vi på forhånd var sikre på å ta medalje i, om ikke gull, var det sykkel-VM i Qatar. Her stilte vi med et utrolig sterkt lag. Edvald Boasson Hagen skulle dra opp en formsterk Alexander Kristoff til en spurt. Det ble trøbbel i kommunikasjonen og Hagen havnet foran Kristoff på resultatlisten. I ettermælene raste Kristoff mot Hagen, og VM ble en fiasko.

Seneste vi har lest i media er hvordan vårt ess i slalåm, Henrik Kristoffersen, er i full konflikt med Norges Skiforbund fordi han ikke får bruke en privat sponsor på hjelmen sin. Han står nå også over sesongens første konkurranse som følge av konflikten.

For utenom Johaugs dopingskandale har vårt herrelandslaget i fotball fått mye spalteplass. Hvor mange kommentarer har vi ikke lest Knut Espen Svegaarden og Kjetil Kroksæter har skrevet om hva landslaget bør gjøre? Det er ikke noe å legge skjul på at landslaget har skuffet. Men hvor mye kan man forvente når man ikke har spillere som er gode sammen? Man kunne skrevet en hel bok om landslaget, og hvor skuffet man er. Det skal ikke jeg gjøre. Men noen VM blir det hvert fall ikke.

For Kristiansand sin del ble sesongen heller skuffende da flaggskipet på Sørlandet, Start, ble klare for nedrykk nesten før sesongen rakk å begynne.

Selvsagt har det vært oppturer. Men de har blitt skygget over av dystre nyheter. Det at vi i Kristiansand fikk en U23 verdensmester i en av verdens største idretter måtte man scrolle langt ned på VG for å kunne finne. Det var fullt fokus på hvor dårlig seniorene gjorde det, og det virket som om prestasjonen gikk oss hus forbi.

Nå har derimot vår ener i sjakk en gylden mulighet til å redde det sportslige inntrykket av året 2016 for oss med en seier i VM-kampen mot Sergej Karjakin.

Det som nå er kjent utenfor grensene som astmaens hjemland. For astma spiller heldigvis ingen rolle i sjakk.

Nordmenn har aldri vært så interessert i sjakk som de er nå. De retter seg til med pledd, kaffe og snop for å sitte oppe hele natten å se Carlsen gjøre ett trekk i timen.

Nå som Carlsen har fokus på sporten, istedenfor filmen sin «Magnus», får vi håpe han kan ta hjem tittelen, så norske mediehus igjen får noe de kan tapetsere avisene og sendingene med. Og denne gang forhåpentligvis på grunn av en god sportslig prestasjon.

Så når vi benker oss ned til fredag klokken 20 for å se første parti så er dette muligheten for å få oss til å glemme sportsåret som har vært, og få en verdensmester i sjakk. Attpåtil fra Norge. Det som nå er kjent utenfor grensene som astmaens hjemland. For astma spiller heldigvis ingen rolle i sjakk.

Men først må han sette kongen riktig, så kan han krone seg verdensmester å sette sportsåret 2016 i sjakkmatt.