Sørnett

Vestagdermuseets museumsdag

Rundt 300 møtte opp til DS Hestmanden

Hestmanden holder årets museumsdag for Vest Agder museet søndag syvende mai. Formidlingsansvarlig Stian Lunde håper mange vil ta turen for å lære om historien til lasteskipet Hestmanden.

Publisert:

Stian Lunde og Håkon Sandåker håper folk tar turen til Bredalsholmen på Søndag
 Foto: Joakim Berge

Stian Lunde og Håkon Sandåker håper folk tar turen til Bredalsholmen på Søndag Foto: Joakim Berge

- Museumsdagen er årets «Kickoff» før sommeren for Vestagdermuseet, og i år var det hos oss på krigsseilermuseet DS Hestmanden dagen skulle tilbringes, sier Stian Engedal Lunde formidler ved DS Hestmanden.

Søndag syvende mai fra tolv til fire var menge innom museumsdagen og DS Hestmanden. Skipet holder i dag til på Bredalsholmen rett ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter. Kulturvernleder Håkon Sandåker ved verftet åpner også portene hvor en kan se flere av de gamle skipene de jobber med å restaurere.

Bra oppmøte

- Jeg vil anslagsvis tenke at det var rundt 300 folk innom på søndag sier Lunde som var fornøyd med oppmøtet i helga

Det var godt med liv på Bredalsholmen i helga når Vestagdermuseet hadde den såkalte "kickoffen" før sommersesongen på DS Hestmanden. Alle de forskjellige museene i Vestagdermuseet møtte opp, men Lunde mener det var i dampmaskinrommet det var høyest trafikk.

- Det er ikke hver dag en kan se en dampmaskin som dette, så dette ble nok litt ekstra stat for de oppmøtte, sier Lunde

Mange tok turen til Bredalsholmen søndag
 Foto: Vest-Agder-museet

Mange tok turen til Bredalsholmen søndag Foto: Vest-Agder-museet

DS Hestmanden og krigsseilerne

Skipet ble bygd i 1911 for Vesteraalens Dampskibsselskab i Bergen, det seilte frakt og folk opp langs norskekysten i fredstider, men når første verdenskrig begynte ble den lånt ut til Storbritannia. Under andre verdenskrig var også DS Hestmanden brukt til frakten som spilte en stor rolle for de allierte i krigen mot nazistene.

Den risikofylte oppgaven Hestmanden og krigsseilerne utførte Var elementær for de alliertes seier i andre verdenskrig, men etter krigen var det alt annet enn hedersvelkomst som ventet krigsseilerne.

Maskinrommet er prikk likt det skipet ble lagd med i 1911
 Foto: Joakim Berge

Maskinrommet er prikk likt det skipet ble lagd med i 1911 Foto: Joakim Berge


- De ble på mange måter uglesett som unnasluntrere som ikke måtte oppleve krigen på fastlandet, forteller Lunde

Denne behandlingen av krigsheltene som kom hjem etter krigen var en stor påkjenning. Mange av krigsseilerne endte opp med de vi i dag vil kalle PTSD, angst og depresjon, men dette ble på den tiden bare kalt krigsseilersyndrom.

Først i senere år har Krigsseilerne fått den hederen de fortjente. For lite, for sent mener Lunde.

I dag drives DS Hestmanden som krigsseilermuseum og Lunde vil virkelig gi heder og ære til de frivillige som jobber med å holde historien og DS Hestmanden i live og opprettholdt.

Mange slike sjøminer ble lagt utenfor norskekysten under krigen
 Foto: Joakim Berge

Mange slike sjøminer ble lagt utenfor norskekysten under krigen Foto: Joakim Berge

Restaurering av eldre skip

- Vi er verdens største kompetansebedrift på gamle stålskrog og klinking, sier kulturvernsleder Sandåker

På verftet restaurerer og fikser de opp gamle skip så fortidens minner ikke forsvinner. De er verdens største kompetansebedrift på nettopp dette og får gamle skip opp i tipp topp stand så de kan i mange år fremover brukes på sjøen.

Håper på fremtidige besøkende

- Vi håper folk har fått øynene opp for oss på DS Hestmanden og de andre museene i regionen, sier Lunde som påpeker at Vestagdermuseet tilbyr et vidt spekter av museer rundt om i regionen.

Lunde mener også en museumstur kan passe perfekt for dem som liker å tilbringe søndager i friluft da flere av museene i Agder er i friluftsområder.

- Det er jo litt klassisk at en aldri drar på museer i lokalområdet sitt, men drar med en gang på museer når en er utenlands eller på tur utenfor regionen en bor i, mener Lunde som håper folk kan begi seg ut på museene i nærområdet sitt for å lære om historien i regionen.

Foto: Joakim Berge

Foto: Joakim Berge