Sørnett

Ikke ring venner for hjelp

Dette kan bli nokså vanlig syn fremover. ILLUSTRASJONSBILDE: Foto: Øystein Dypedal

Dette kan bli nokså vanlig syn fremover. ILLUSTRASJONSBILDE: Foto: Øystein Dypedal

Gårsdagens snøvær ga en brå stopp for mange bilister rundt på Sørlandet. Det er heldigvis meldt mildere i helgen, men man blir likevel rådet til å bytte dekk.

Publisert:

Viseadministrerende direktøren i Viking, Hans Petter Semmelmann, anbefaler folk om ikke å ringe venner og familie etter hjelp, men heller en av de profesjonelle.

-          En ny undersøkelse viser at halvparten som får bilproblemer heller ringer venner og bekjente enn oss eller Falck. Med det føret som er nå, og det at bilene blir stadig mer avanserte, så anbefaler jeg på det sterkeste at folk ringer oss for at de skal slippe skader på bil eller enda verre forårsake ulykke for andre bilister på grunn av dette.

Været som er meldt for helgen tilsier at det skal bli delvis skyet på fredag, mens lørdag og søndag så vil det bli tettere skydekke med temperaturer på mellom 4-8 grader. Det er meldt fare for regn som vil danne snø i litt høyere strøk. Så hvis du skal på helgetur til fjellet så skal du ikke se bort ifra at det kan komme snø.

Været i går kom brått på mange sørlendinger som ikke hadde tatt seg bryet med å skifte til vinterdekk. Og selv om det er meldt mildere vær i helgen oppfordrer både NAF og Viking redningstjeneste folk til å skifte fra sommerdekk til vinterdekk på bilene sine, hvis de vil unngå nye scener som de i går kveld.

Semmelmann viser også til at hendelsen i går var spesiell. Viking var ute på over 1000 oppdrag mot 500 samme dag i fjor. I Sørlandsregionen er det anslått at de var ute på mellom 100-150 oppdrag.

-          Jeg ville skiftet til vinterdekk nå. Dette været kommer til å gi seg, men det er lurt å være forberedt til neste gang. Hvis man skal opp på fjellet så er det nesten en nødvendighet i disse tider.

Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, forteller om ansvarsfulle bilister som ringer inn til NAF.

-          Vi har faktisk, i løpet av de siste dagene, kjørt folk med bil til forskjellige dekkhotell der de oppbevarer vinterdekkene sine så de kan få disse på bilene så fort som mulig. Hvis du har planer om å bytte dekk på bilen i løpet av helga så jeg vil råde folk til å la bilen stå. Dette fordi hvis man skal ut og kjøre på dette føret med sommerdekk så kan det få alvorlige konsekvenser hvis man er litt uheldig. Det at det er meldt litt mildere er ikke nødvendigvis en indikasjon på at nå er alt over. Frost og kulde på natta gjør veiene ganske glatte på morgenen etterpå.

Han tror at det vil bli litt mindre å gjøre i dag, men været kan være ganske uforutsigbart så han ber folk være føre var.

Nøkkelord