Sørnett

Alltid beredt for snøkaos

www.flickr.com

www.flickr.com

Når snøen daler og veiene er i ferd med å forsvinne under det tykke, hvite stoffet, er det Gunnar Lien, trafikksjef i Statens Vegvesen region sør og hans mannskap som vi setter vår lit til.

Publisert:

Selv om snøen også i fjor klarte å skape problemer på veiene, var det for to år siden at Kong Vinter virkelig satt Agderfylkene, og Statens Vegvesen, ut av spill.

- Vi har skjerpet beredskap og egne rutiner, for at vi ikke skal få den situasjonen igjen. Vi øker bemanningen når det ser ut til å bli uvær, og vi har et strammere og tydelig opplegg for å takle problemene, forteller Lien.

Ekstremvær

Trafikksjefen har ikke gode minner fra de siste februardagene i 2007. Da sørleningene akkurat hadde begynt å håpe på vår og mildere vær, kom snøen i rekordstore mengder. Flere dager med sammenhengende uvær, med kuling fra øst og store mengder snø, skapte store problemer i byene og på veiene. E-18 og E-39 ble stengt på grunn av flere trailere som ble hadde havnet i grøfta og sperret trafikken. Uværet fortsatte uten pause og småveier snødd igjen og biler stort fast i boligfelt og sentrum. Brøytingen kopplapset helt og alle busser i Kristiansand ble innstilt.

Hvordan denne vinteren vil bli kan man dessverre ikke forutse, men Lien mener de uansett er bedre forberedt enn tidligere til eventuelt ekstremvær. I følge Lien var det spesielt E-18 mellom Kristiansand og Grimstad som skapte problemer i 2007.

- Nå har vi jo fått ny og bedre vei, med to felt, så vi forventer ikke at den skal bli stengt på grunn av snøen, mener trafikksjefen.

Tar sjanser

Opplever dere at folk kan ha for store forventninger til hva dere faktisk kan få til, når naturen slår til?

- Ja, vi gjør nok det. Jeg tror folk tar litt sjanser og av og til, noe som gjør jobben for vanskelig til tider for mannskapet vårt.
Selv om vinteren i fjor ble taklet brukbart, på grunn av endrede rutiner og en ”snill” vinter, er det alltid en utfordring med været.
- Været slår til på tider og steder som ikke er lett å forutsi. Den største utfordringen vår er hvis nedbørsmengden er såpass heftige at tungtrafikk stenger veien. Da danner det seg kø, som gjør at brøytebiler og strøbiler ikke kommer frem. Men vi vil forsøke å være såpass frempå, at vi er klare når det trengs, sier Lien.

Her kan du se hvordan Vegvesenet planlegger å holde styr på din vei i vinter.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Otra-Kristiansand.jpg

#ekstremværVis flere