Sørnett

Jobber for å ha råd til å studere

Henrik Lunde måtte trekke seg fra eksamen for at pengene skulle strekke til. Foto: Sørnett

Henrik Lunde måtte trekke seg fra eksamen for at pengene skulle strekke til. Foto: Sørnett

Henrik Lunde ble nødt til å trekke seg fra sin første eksamen, fordi han på grunn av jobb ikke fikk øvd.

Publisert:

- Jeg syns det er veldig dårlig at vi ikke får stipend i juni. Jeg ble nødt til å påta meg to jobber nå, bare for å kunne betale husleie og leve i sommer, forteller Lunde til Sørnett.

- All jobbingen ødelegger rett og slett skolegangen min, fortsetter han.

En oppgitt Lunde vil ha utvidet studiestøtte. Hadde det vært tilfelle i dag, hadde han kunnet ha avlegge eksamen som planlagt.

Vil jobbe for heltidsstudenten

Nyvalgt leder i Norges Studentorganisasjon, Øyvind Berdal, jobber for å løse dette.  Berdal er utdannet statsviter, og tar nå mastergrad i offentlig politikk og ledelse ved UiA. Et av NSOs viktigste mål for stortingsvalget 2013 er nettopp det å realisere heltidsstudenten. En realisering av heltisstudenten vil innebære muligheten til å være student på heltid både finansielt og når det gjelder bolig. Det innebærer også å innføre 11-måneders studiestøtte, og ikke ti, slik vi har i dag.

- Mange studenter føler seg tvunget til å jobbe ved siden av studiene av økonomiske årsaker, og det vil vi jobbe for å sette en stopper for, forteller Berdal.

Han har tro på at godt arbeid og tydelige mål, vil føre til at de får gjennomslag ved stortingsvalget 2013.

[img64754_2LM]

Mindre frafall

I følge Berdal faller så mye som 37 prosent av studentene av studiene. Han tror frafallsprosenten kan bli mye mindre dersom alle får muligheten til å være heltidsstudenter.

- En slik ordning vil øke studiekvaliteten, og vil gjøre det mulig for studenter å bruke tiden de ellers ville brukt på inntektsgivende arbeid til studiene, sier Berdal til Sørnett.

Berdal trer inn i den nye stillingen 1.juli.