Sørnett

– Vanskelige og personlige saker som denne blir fort problematiske

Jørgen Kristiansen i Kristiansand KrF forstår at folk blir engasjert. Foto: Christoffer Moen Pettersen

Jørgen Kristiansen i Kristiansand KrF forstår at folk blir engasjert. Foto: Christoffer Moen Pettersen

Jørgen Kristiansen fra Kristiansand KrF forstår at saker som omhandler folks privatliv ofte skaper debatt blant folk flest. Han mener at den kjønnsnøytrale ekteskapsloven er et godt eksempel på nettopp dette.

Publisert:

Betente saker

Politikere som Sørnett har vært i kontakt med sier at de opplever saker der man i vesentlig grad involverer folks privatliv som betente og personlige. Og dette kan igjen være grunnen til at det er så stor forskjell på hva folk innad i forskjellige partier mener. Det de i ettertid er veldig fornøyd med er at de opplever at politikerne selv er mye mer tydelige på hva de mener nå enn før. Man trår fortsatt forsiktig, men man er mer bestemt nå enn før.

– Når man skal argumentere inn i en sånn sak som er så følsom som dette er det lett å bli utydelig og man problematiserer det mer enn nødvendig. Og da tenker folk fort at dette er typisk politikerprat. Det denne saken gjorde var at stadig flere politikere sa det de tenkte og fikk god tilbakemelding fra velgerne på nettopp det, forteller Kristiansen.

LES OGSÅ: Homodebatten har blitt tøffere etter ny ekteskapslov 

Folket involverer seg

Begge ser det positive i diskusjonen ved at det er få politiske saker som har skapt like mye engasjement blant folket som denne saken. Eva Kvelland i Kristiansand Venstre nevner blant annet at det ble satt opp seks busser med sinte sørlendinger som dro inn til Oslo for å demonstrere mot loven.

– Selv om jeg er uenig med de som kanskje ropte høyest og mobiliserte mest, så synes jeg det er noe bra med det og. Og da var nok sørlandet litt spesielt. Her mobiliserte de enormt mot ekteskapsloven og det som fulgte med. Du kjørte busslass fra sørlandet opp til Oslo så det er ikke tvil om at folk her ble engasjert, forteller Kvelland

[img36406_2LM]

Kristiansen tror på sin side at sørlendinger nok kanskje er mer verdikonservative enn resten av landet, men påpeker at loven møtte motstand stort sett over hele landet. Og at dette igjen ga gjenklang i diverse leserbrev i forskjellige aviser. Begge mener nok at denne saken har skapt mer debatt blant folk privat enn blant politikere. Hos politikerne er det nok fortsatt en mer politisk debatt, der man prøver å unngå å blande religion og politikk.

 

 

Forstår engasjementet

– Hvis jeg var homofil ville jeg óg kjempet.

Det noe overraskende sitatet kommer fra Jørgen Kristiansen, selv om han og partiet var og fortsatt er sterkt imot den kjønnsnøytrale ekteskapsloven som trådte i kraft 1. Januar 2009.

Han forstår likevel hvorfor homofile og lesbiske kjemper om å få gifte seg i kirken og sier i tillegg at hvis han var homofil ville nok han kjempet hardt for å få til nettopp dette. Han påpeker også hvorfor han likevel ikke støtter loven.

– Det er mer til den kjønnsnøytrale ekteskapsloven enn bare å tillate likekjønnet ekteskap! Under denne loven så kommer også assistert befruktning og adopsjon. Det er fremst det siste jeg er sterkt imot.

Kvelland er på sin side for at likekjønnede skal både få gifte seg og adoptere.

– Vi i Venstre er veldig opptatt av at alle, uavhengig av seksuell legning, skal både ha mulighet til å gifte seg og bli tatt opp til vurdering når det gjelder adopsjon.

Det var mye press fra forskjellige partier frem til loven ble vedtatt i 2008. Og Kvelland sier at selv om det kunne virke som at partiene utad bestemte seg for å være for eller imot, var det flere innad i partiene som var imot det partiet mente var best.