Sørnett

Pensjonister på datakurs

Venninnene Torunn Andresen (t.v.) og Gerd Vrånes (t.h.) gleder seg til å lære mer om databruk. Foto: Øyvind Bjerkestrand

Venninnene Torunn Andresen (t.v.) og Gerd Vrånes (t.h.) gleder seg til å lære mer om databruk. Foto: Øyvind Bjerkestrand

Åtte spente deltakere gjorde seg klar til nybegynnerkurs i databruk på Kongens senter mandag formiddag.

Publisert:

 

Kongens senter i Kristiansand har i flere år arrangert datakurs for pensjonister. Mandag var det duket for årets første kurs for åtte spente pensjonister. Gerd Vrånes er blant dem som gleder seg til å lære mer om databruk.

- Alt skjer på nettet så jeg vil gjerne være trygg på hva jeg skal gjøre for å holde meg oppdatert, sier hun til Sørnett.

[faktaboks]

Gerd Vrånes er på plass sammen med venninnen Torunn Andresen. Begge har brukt pc i jobbsammenheng tidligere, men ingen har noe stor erfaring med datamaskin. Etter å ha lest om datakurset i lokalavisa bestemte de seg for å melde seg på kurset. Venninnene kan videre fortelle at de har forståelse for datamaskinenes inntog i hverdagslivet og de vil gjerne henge med i utviklingen.

- Jeg er åpen for ny teknologi og har lyst til å utnytte utviklingen selv, sier Vrånes.

Grunnleggende kunnskap

Kurset pågikk fra 09.30 til 12.30 på mandag og deltakerne fikk lære det mest grunnleggende for å håndtere en pc. Først lærte pensjonistene om selve tastaturet før det var bruk av datamusen som stod på agenda. Deltakerne fikk blant annet prøve seg på den grunnleggende «dra og slipp-metoden». Senere på dagen ble det opplæring i tekstskriving og redigering av tekst. Deltakerne fikk til slutt god kontroll på de viktigste delene av tastaturet. Både bokstavtastene, «enter-knappen» og «delete-knappen» ble hyppig brukt av deltakerne.

[img100913_2LM]

Blir mer avansert

Kursleder Kay Branthus kan fortelle at kurset går over seks dager og at deltakerne skal tilegnes mer avansert kunnskap etter hvert. Målet er at pensjonistene skal lære seg å skrive brev og lære grunnleggende kunnskaper om internettbruk.

- Mange sliter i begynnelsen, men det går lettere etter hvert, forteller Branthus.

Branthus er selv pensjonert og driver kurset som hobby. Branthus er for det meste selvlært på data og har ledet kurset siden 2001. Med seg har han Gunnar Arne Olsen og sammen klarer de å holde kustus på kursdeltakerne, selv om det noen ganger blir litt uroligheter blant pensjonistene.

- Det blir litt prating i blant, men da er det bare å si ifra, sier Branthus

Han er opptatt av at deltakerne skal få utbytte av kurset, men at det også skal være kjekt og sosialt.

- Nødvendig med internett

En av dem som syntes kurset var lærerikt er Sigvald Fjermeros. Han har nettopp fått ny datamaskin og vil lære å bruke den ordentlig.

- Jeg har kun følt meg fram på pcen tidligere, men nå lærer jeg nøyaktig hvordan det fungerer, sier den ivrige pensjonisten.

Han håper kunnskapene han får av kurset gjør at han kan skrive e-post på egenhånd og lese nyheter og informasjon på internettet.

- Man blir henvist til internett hele tiden og da er det greit om en faktisk klarer å komme seg inn dit, sier Fjermeros til Sørnett.

Flere kurs

Kongens senter arrangerer også mer avanserte datakurs for eldre. Mandagens kurs var et nybegynnerkurs, men det blir også arrangert andre kurs med forskjellig fokus. Ett av kursene har fokus på avansert internettbruk, ett annet lærer om bildebehandling og siste kurset fokuserer på slektsgransking. Det er stor interesse for kursene og plassene blir alltid fylt opp. Det er også satt opp venteliste slik at alle skal få en mulighet til å være med.