Sørnett

Rødvin, dempet belysning og avlivning av myter

Varaordfører Jørgen Kristiansen bruke mye av sin tid til å snakke om familieverdier under årets første "Agder til venstre" (FOTO: Henry Anders Edvardsen)

Varaordfører Jørgen Kristiansen bruke mye av sin tid til å snakke om familieverdier under årets første "Agder til venstre" (FOTO: Henry Anders Edvardsen)

Onsdag kunne Melissa Lesamana ønske velkommen til årets første debatt i «Agder til venstre»-serien.

Publisert:

 

- Dette er ment å være en rekke med ideologiske debatter, heller enn enkeltsaker, sier Kristiansand SV-leder Lesamana, før partifelle May Erna Karlsen skyter inn:

- Vi er ute etter lange tanker, ikke revolverjournalistikk og klisjeer.

Ikke menighetsmøter

Selv om Kristiansand SV er initiativtaker til seminarserien, betyr ikke det at debattene er forbeholdt venstresiden.

- Vi er ikke ute etter å lage en rekke med menighetsmøter der alle er enige - her skal ikke alle være likesinnede. Gjennom disse debattene håper vi å kunne skape forståelse for de ulike ideologiske synspunktene, og kanskje finne noen likhetstrekk mellom dem, sa Lesamana da hun ønsket de fremmøtte velkommen.

Rødvinsglass, dempet belysning og en uformell (men seriøs) tone fra innlederne - alt dette bidro til at årets første «Agder til venstre» skapte et noe annet debattfora enn vi er vant til å se dagens politikere i.

KrF ønsker sterk offentlig oppvekstsektor

Årets første tema var «Barns oppvekst – en privatsak?». Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) og dekan ved UiAs lærerutdanning Birte Simonsen fikk oppgaven med å sparke ballet i gang. Først ut var Simonsen, som holdt et lite foredrag om forholdet mellom oppvekst og offentlighet i norsk historie.

- I 1889 var det mange som følte at folkeskoleloven var et offentlig inngrep i folks privatliv. I ettertid blir folkeskoleloven sett på som en god idé, var noe av Simonsens budskap.

Varaordfører Kristiansen, som forøvrig uttalte at han var på møtet som KrFer – ikke varaordfører, diskuterte skillet mellom hjemmet og statens ansvar i et barns oppvekst. Familieverdier er viktig KrF-politikk, og Kristiansen uttalte at barnehager skal være supplementer – ikke erstatninger for foreldrene. Kristiansen ytret også at KrF først og fremt ønsker en sterk offentlig oppvekstsektor, men at de i noen grad ønsker de private aktørene velkommen.

Avlive myter, fremme fakta

Etter Simonsens og Kristiansens innlegg ble det åpnet for spørsmål og innlegg fra salen, og May Erna Karlsen hadde en slags oppsummering over synspunktene som var kommet frem i debatten. Helt til slutt ble Simonsen, Kristiansen og Karlsen tildelt blomster av Lesamana – som følte at debatten hadde lyktes med sitt formål.

- Vi er her for å avlive myter, og fremme fakta. Jørgen står jo frem i et mye bedre lys her enn ellers, avsluttet Lesamana med glimt i øyet.