Sørnett

Samler inn og deler ut

Mengden har blitt så stor at Heidi Kristin Savstad har måtte inngå et kompromiss med ektemannen. Det lille huset i hagen får fungere som lager.                            Alle foto: Sandra Lovise Sætrang

Mengden har blitt så stor at Heidi Kristin Savstad har måtte inngå et kompromiss med ektemannen. Det lille huset i hagen får fungere som lager. Alle foto: Sandra Lovise Sætrang

«Line» er bare en av mange kristiansandere som har fått hjelp av facebookgruppa «Hjelp oss å hjelpe Kristiansand»

Publisert:

-  Jeg begynte å ruse meg da jeg var bare 12 år. Det sier jeg fordi alkohol også er rus, sier «Line».

[img68335_2RM]

Hun ønsker å være anonym for å beskytte sine barn. Lenge har det vært fram og tilbake og de siste fire årene ble det verre. Nå har hun vært rusfri snart et halvt år. Om hun hadde klart det uten facebookgruppa er hun usikker på.  Det gruppa hovedsakelig gjør er innsamling og utlevering av klær, ting og utstyr og alt som er et behov for de som søker hjelp. «Line» er bare en av mange kristiansandere som har fått hjelp av gruppa.

Spesielt bekjentskap

[img68335_3RM]

Solen skinner. Det er varmt og vinden blåser friskt. «Line» har fått livet snudd på hodet.  Sørnett treffer henne i en hage på Møvik. Det er her initiativtaker for gruppen, Heidi Kristin Savstad, bor. Tonen er lett og full av latter. En skulle tro de alltid hadde kjent hverandre, men det er første gang de møtes.  Mette Dahlberg, frivillig i gruppen sitter også i hagen. Hun kjenner «Line» gjennom gruppen og de er ofte på kjøreturer sammen for å kjøre rundt møbler eller sekker med hjelp.

«Åja, skal du ta meg med på luftetur i dag» pleier «Line» å si når Dahlberg ringer. Begge ler. For «Line» betyr den sosiale kontakten mye.

- Man føler vel man kjenner hverandre på en spesiell måte gjennom dette, sier de.

-  Jeg hadde aldri forestilt meg at behovet var så stort.

Umiddelbar hjelp

Da «Line» bestemte seg for å slutte med rus og komme tilbake til livet sto hun på bar bakke. Alt hun eide var borte, og å få hjelp fra det offentlige tok lang tid.

[img68335_4RS]

-  Da kom jeg tilfeldigvis over facebookgruppa og jeg sende en forsiktig melding der jeg lurte på hvordan man skulle spørre om hjelp. «Line» ler.

Hun fikk straks respons, og ting hun trengte begynte å komme allerede to-tre dager etter.

Det var snakk om alt fra kjøkkenting, leker til barna og klær.

- Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten dem, sier «Line».

Etter bare et par måneder med aktivitet er Savstad overveldet over to ting: Hvor mange som vil hjelpe. Og hvor mange som faktisk trenger hjelp.

-  Jeg hadde aldri forestilt meg at behovet var så stort. Dette er noe som er vanskelig å se om man ikke oppsøker det, sier hun.

Samtidig er hun rørt over hvor mange som engasjerer seg og er villig til å gi fra seg for å hjelpe andre.

[img68335_5RM]

- Folk er så fantastiske. Vi får så mye sekker med alt fra klær og babyting, til kjøkkenredskap. Det er helt fantastisk, sier hun.

Ingen ønskeliste

Facebookgruppa tar imot hjelp anonymt over meldinger på Facebook. De er opptatt av at facebooksiden skal være for å hjelpe og ikke en ønskeside for alle og enhver.

-   Alt som gis bort skal gå via oss, slik at det er de som faktisk trenger det som får sakene, sier hun.

Behov utlyses på siden og om folk har det som trengs kan de gi det til Savstad , og man skal ikke være redd for å spørre.

-  Det er faktisk familier under fattigdomsgrensen som ikke har råd til leker til barna. Det gjør at de synes det er flaut å ha med noen hjem og det vil vi unngå, sier Savstad.

Det er godt å få gi litt til andre og ikke bare få hele tiden.

Hjelper videre [sniplet faktaboks]

Dagene er travle for den engasjerte gjengen.

-  Med den farten det vokser nå er jeg ikke sikker på hvor dette skal ende, sier Savstad. Hun drømmer om egne lokaler i byen. Der vil hun lage mat og servere til de som trenger det. Organisasjonen er kun basert på frivillige arbeid så de er avhengig av sponsorer og hjelp for klare det.

-  Det vi gjør er å hjelpe mennesker, og det skal vi aldri ta betalt for, sier Savstad.

Dahlberg er en travel mamma som også er leder for organisasjonen SOS hund.

- Det gir så mye å få være med å hjelpe, sier hun.

-  Det er et vanskelig å komme seg ut av det miljøet så det betyr uendelig mye å ha andre kontakter, sier «Lene».

Samtidig bidrar også «Line med å hjelpe».

-  Det er godt å få gi litt til andre og ikke bare få hele tiden, sier  hun.