Sørnett

Slik blir sykkelfesten

Etter fjorårets seier vender Edvald Boasson Hagen tilbake til årets utgave av Tour des Fjords, som strekker seg over Sørlandet. Mot seg i år har han både tidligere U23 verdensmester og sørlending Kristoffer Halvorsen så vel som store internasjonale sykkelprofiler.

Publisert:

Årets utgave av rittet Tour des Fjords har blitt lagt til Sørlandet, og når de … syklistene i dag stiller seg til start i Grimstad for den første av totalt tre etapper, betyr dette starten på det som er spådd til å bli årets store folkefest på Sørlandet. Det store arrangementet fører med seg både mange stengte veier og visse endringer i trafikken, som naturlig nok bør være verdt å merke seg. Se oversikt senere i saken.

En av de som stiller til start i dag, og som gleder seg til å gå i mål kun 300 meter fra hjemmet sitt i Kristiansand i morgen, er tidligere verdensmester i U23-klassen fra 2016, og proff i verdens største sykkellag Kristoffer Halvorsen. Halvorsen har vokst opp i den vakre sørlandsbyen, og startet sin karriere i Kristiansand Cykleklubb før han endte opp i Joker Icopal og deretter signerte for Team Sky etter triumfen i Qatar-VM i 2016. Halvorsen sier til Sørnett at han har store forventninger til Sørlandet under disse dagene:


- Jeg har store forventninger til det!

- Å sykle på hjemmebane er alltid spesielt og særlig når  løypa passerer bare 300-400 meter unna der jeg bor. Jeg håper å få til et godt resultat der!, kan Halvorsen fortelle.

Den største festen i Kristiansand vil foregå førstkommende onsdag, da feltet starter i Risør, før de kjører Kristiansand rundt og til slutt avslutter etappen med målgang på Tresse.

Kristiansand kommune har med samarbeid med Tour des Fjords valgt å satse på tre store publikumsområder, hvor de stiller med noe ekstra oppvartning for de møtende publikummerne. Stedene hvor kommunen inviterer til en ekstra dose sykkelfest er Vabrua på Lund, Borghildsvei på Gimlekollen og nede i sentrum vil fokuset stå på området rundt målgang på Tresse. På Tresse vil NRK-ekspert og sykkelfantast Ole Kristian Stoltenberg være med på å gjøre festen til noe enda større ved å stille som kommentator for publikummerne. Stoltenberg har store forventninger til byen:

- Jeg gleder meg veldig og har store forventninger til både rittet og publikum! Startfeltet er bra, og tre fine etapper gjør at den som skal vinne dette må vøre våken hele veien og være offensiv. Etappene bli også gradvis tøffere. Når et stå fint ritt endelig kommer til det sterke sykkelområdet Sørlandet er, så forventer jeg at folket griper sjansen og gir gass langs løypa også. Lokale ryttere skal kjempe side om side med store verdensstjerner.

-Vær en god publikummer, se, rope og heie, men ikke røre!

Krever mange frivillige
Når et så stort arrangement, og spesielt et sykkelritt ankommer byen, så krever dette mange at mange frivillige stiller opp som både som løype- og stasjonære vakter, i tillegg til den sikkerheten politiet stiller med. Det er Kristiansand Cykleklubb som fikk ansvaret for å få tak i de mange frivillige sammen med kommunen. Prosjektleder for Tour des Fjords i Kristiansand kommune, Tore Løvland sier at dette har vært et puslespill å få på plass, men er glad for å fortelle at de har kommet i mål.

- Tour des Fjords trenger totalt 1700 vakter, og av disse skal 300 stå i Kristiansand. Det har vært et stort arbeids med å få dette på plass, men det ser ut som at vi har kommet i mål. De fleste har tatt kursene som kreves for dette arbeidet på nettet, men vi har også arrangert egne kurs for de som ønsker det. forteller Løvland.

Disse vaktens jobber i samarbeid med Politiet, og trafikkoordinator ved Agder Politidistrikt, Politihuset i Kristiansand, Yngvar Aas, kan fortelle at Politiet vil være synlig under hele arrangementet:

- Politiet vil delta i arrangementet med uniformerte biler og motorsykler. Vi har også fått bistand av enheter fra Utrykningspolitiet som vil bistå med trafikkregulering i og ved sentrale kryss. Herunder stenging av vei. I tillegg har vi egne patruljer som vil ivareta orden, og sikkerhet på steder vi forventer mye folk.

- Som nevnt vil vi ha politipatruljer på steder hvor vi vil få størst utfordringer med trafikkavikling. Deriblandt samleveier inn til byene og stenging av E18. Dette vil gjøres sammen med løypevakter og stasjonære vakter. I tillegg har vi uniformerte og sivile MCer i kortesjen som vil være mobile enheter. Dette er et arrengement som forflytter seg og de mobile enhetene vil da være et supplement og kvalitetssikre at veikryss stenges. Det vil være totalt ca. 25 uniformerte polititjenestepersoner i Kristiansand denne dagen, sier Aas.

Disse veiene stenges

Tirsdag 22 mai
Rytterne kommer kjørende inn til Kristiansand via Langenes og Holskogveien. Fra kl. 16:00 stenges disse veiene for all trafikk i opp mot 1 time:

Holskogveien, Vågsbygdveien, Vågsbygd ringvei, Øvre ringvei, Stettheiveien, Vesterveien, Hannevik terrasse, Tinnhelveien, Gamle flekkerøyvei, Møllevannsveien, Setedalsveien, Dalaneveien, Venneslaveien og Ravnåsveien.

Onsdag 23 mai
Rytterne kommer inn til Kristiansand via Ålefjær, før de kjører opp på Gimlekollen. Ålefjærveien og Tretjønnveien fram til krysset ned Bergtoras vei åpnes så fort rittet har passert.

Fra klokken 15:30-17:30 stenges disse veiene for all trafikk:

Topdalsveien, Småsletene, Ålefjærveien og Tretjønnveien.

Når rytterne har kommet opp på Gimlekollen skal de avslutte dagens etappe med en to og en halv runde på Gimlekollen, Lund og i Kvaduraturen/Odderøya.

Fra klokken 15:30-18:30 stenges disse veiene for all trafikk:

Tretjønnveien, Jegersbergveien, Østerveien, Dronningens gate, Vestre Strandgate, Gravane, Sjølystveien, Odderøyveien, Østre Strandgate, Elvegata, Marviksveien, Østre ringvei, Bjørebakken, Borghilds vei og Bergtoras vei

Det blir ikke mulig å krysse traseen i disse periodene.

Dersom man ønsker mer info anbefaler Statens Vegvesen at man besøker deres egne hjemmeside.

Den sjette utgaven av Tour des Fjords avsluttes med den tredje og siste etappen i Egersund torsdag, da rytterne går i mål etter en 183 kilometer lang løype etter å ha startet i Farsund tidligere på dagen.