Sørnett

Slutten for filmutleie i Kristiansand

Opphørssalg: Videoteket legger ned i byen. Foto: Aleksander Hømanberg og Henrik M. Simensen

Opphørssalg: Videoteket legger ned i byen. Foto: Aleksander Hømanberg og Henrik M. Simensen

- Gullalderen er forbi, sier daglig leder.

Publisert:

- Det er ikke noe marked for filmleie i byen lenger, sier daglig leder Lene Storberget ved Videoteket.

De siste årene har nyvinninger som Netflix, HBO Nordic og Viaplay gjort det mulig for filmglade nordmenn å leie film rett fra sofaen. Strømmetjenestene har gjort filmutleie på kiosken overflødig, og for utleiekioskene i Kristiansand har dette vært nådestøtet for bransjen.

- De fleste vil vel heller sitte hjemme og leie film, enn å holde produktet i hånden. Nådestøtet var strømmetjenester sier Storberget.

Legges ned etter 23 år

[img91746_2RM]

Lene Storberget har jobbet ved Videoteket i alle de 23 årene de har hatt lokaler i Dronningens gate. Hun forteller at de siste årene har det vært et dårlig marked for filmutleie, men at nådestøtet kom da strømmetjenestene kom og gjorde det mulig å leie film hjemme.

- Vi er de siste som leier ut film i byen, men nå er det dessverre slutt.

I august fikk Pizzabakeren også filialer inne  i Videoteket, men det hjalp dessverre ikke på antallet utleier.

- De har vært her siden august, men det hjalp ikke, så nå stenger vi dørene som siste sted i byen.

Ser på Netflix

[img91746_3RM]

- Det er mye lettere å bare se på film på Netflix, sier Anders Sandhåland.

Amerikanske Netflix var de første i Norge som kom med strømmetjeneste som utelukkende fokuserte på film og serier. Etter at de og andre kom med sine tilbud har det ikke vært marked for filmutleie i Kristiansand.

- Det er jo det at man kan leie hjemmefra som gjør at man heller bruker Netflix enn å stikke på kiosken og leie en film. Dessuten er det bedre tilbud, sier kameratene Erik Sortland og Kevin Reid.

Ikke bare i Kristiansand

Ifølge bransjebladet Videomagasinet fantes det i februar rundt 70 rene videoutleiebutikker igjen i Norge. På 1980-tallet var det hele 2000. Norges største kjede for filmutleie, Video Nova, gikk konkurs tidligere denne måneden. Ifølge nrk.no var de blant de første som begynte med filmutleie og hadde i 2009 14 butikker i Norge.

Gullalderen for filmutleie er definitivt forbi.