Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Klatring, dykk og surf-linjen på Kristiansand Folkehøgskole besøkte stranden på Lista for å surfe. (Foto: Simon Lynau)
Søkertallet hos de fysisk aktive folkehøgskolelinjene har de siste årene vært dårlige. 1. februar startet opptaket, og elever og lærere mener folkehøgskolene nå må reklamere annerledes for å skape mer engasjement.
Simon Ferdinand Lynau
Publisert: 01.02.2023 kl 20:23
- Det er noe rått med å ligge på brettet og vente på den rette bølgen som gjør meg oppspilt, sier Ulrik Sandmo Sørli fra Levanger.
Torsdag 26. januar skal han og folkehøgskolelinjen "Klatring, dykk og surf" til Lister for å surfe. I år har linjen blitt slått sammen av to klasser grunnet lavt søkertall. Klassen er på plass ved bussen klokken 08:00, og alle virker klare for dagens dukkert. Når vi ankommer Lister har solen stått opp, og det er fin temperatur. Etter å ha inspisert forholdene forklarer Ulrik at det ikke er så gode værforhold for surfing i dag, men at han gleder seg til å teste bølgene uansett.
[img242286_2RF]
- Jeg skulle gjerne hatt tre år til med dette her, og jeg har søkt om å bli stipendiat her neste år for å hale det ut enda litt til, sier han.
Han føler at folkehøgskolen har vært et viktig år i hans liv. Når han ligger på brettet kan han slappe av i solen og se tiden fly. På lik linje føler han at også skoleåret har gått utrolig fort.
[gallery size="full" type="slideshow" ids="242599,242598,242606,242604,242602,242601,242600,242607"]
Etter surf og lek i vannet kommer Ulrik opp for å prate om hva han mener er grunnen til det lave søkertallet de siste årene.
- Jeg tror det er vanskelig å promotere det sosiale samholdet vi skaper på folkehøgskole. Det er ofte mye snakk om utenlandsturene og de mer ekstraordinære salgspunktene, men hvis du vil virkelig se hva surfelinja kan tilby, er det bare å se på slike dager som i dag, sier han.
[img242286_3RF]
[img242286_4RF]
Har blitt mer selvsikker av skolegangen
Klassekamerat og stipendiat, Kristin Baldvinsdottir, føler folk misforstår hva et år på folkehøgskole kan gi.
- For min del handler det om mestringsfølelse og å jobbe med å være spontan. Det skaper selvtillit, og jeg har fått meg mange nye erfaringer her som jeg ellers ikke ville fått, sier Kristin Baldvinsdottir, som er stipendiat på Surf hos Kristiansand Folkehøgskole.
Hun mener at flere burde ta seg et år på folkehøgskole, og at det kan ha flere fordeler enn man tror.
- Når du har fullført videregående, er du ofte ikke helt mentalt klar til å begynne på høyere utdannelse. Hvis du stresser er det ikke lett å ta det riktige valget.
[img242286_5RF]
[img242286_6RF]
Måtte slå sammen klasser
Dykkelærer på Kristiansand Folkehøgskole, Markus Mala, forteller at det var ganske lite søkere på enkelte linjer i fjor. Han tror dette er en kombinasjon av ulike ting.
- Mange har mistet noen år til pandemien, og føler de ikke har tid til folkehøgskole.
Han forklarer at klassen til Ulrik og Kristin måtte slås sammen med dykkerlinjen, og at dette var et valg de tok slik at alle elevene som søkte skulle ha et ordentlig klassemiljø å komme til. Dette medførte at elevene måtte delta på flere aktiviteter de ikke hadde meldt seg opp til, men Mala mener de har tatt imot dette med åpne armer.
[img242286_7RF]
- Når skoleåret er ferdig håper vi at elevene sitter igjen med et større kjennskap til seg selv, enn da de kom hit. Spessielt denne linjen handler om å omfavne utfordringene som møter deg. Både i aktivitetene, men også i livet generelt.
For å øke søkertallet mener Mala at man må være bedre på å vise de mer dagligdagse sidene av folkehøgskolen.
- Vi må promotere mer av hva elevene gjør en typisk mandagskveld. Vise at de har filmkvelder og hyggelige samtaler, og ikke bare snakke om turer til Tanzania. Man kan også ta imot mer besøk fra interesserte elever og vise dem hvordan vi har det her.
[img242286_8RF]
[img242286_9RF]
Synd på ungdommen
- Vi syntes synd på ungdommene som har måttet manøvrere seg gjennom tre år med usikkerhet, og nå skal ta store valg som vil ha konsekvenser for livene og fremtiden deres, sier Dorte Birch, som er daglig leder for informasjonskontoret for Folkehøgskolen.
Hun forklarer videre at det er spesielt de linjene med utenlandsreiser, og med aktiviteter i fellesskap og utendørs, som gikk mest ned i søkertall under pandemien. Dette kan være grunnen blant annet Surf i Kristiansand ikke hadde store søkertall i fjor.
- Søkertallet har vært en skikkelig berg og dalbane siden pandemien startet, sier Birch.
[img242286_10RS]
Folkehøgskolene har et løpende opptak, som begynte onsdag 1. februar. Dette betyr at man fremdeles kan søke skoleplass etter fristen, og at mange søker sent. Birch forklarer at dette skaper både ulemper og fordeler for dem. På den ene siden er det vanskelig å estimere hvor mange som vil søke i år, og dette kan føre til uventede høye, eller lave, søkertall. På den andre siden har skolene gitt seg selv muligheten til å imøtekomme behovene på kort tid.
- Skolene har evnen til å endre på opplegget sitt, og blande klasser slik som de har gjort i Kristiansand. På denne måten kan linjene overleve år med lave søkertall, og vi kan gi ungdommene det de søkte på, sier Birch.
Ifølge Birch promoterer de linjene på utdanningsmesser og besøk til videregående skoler rundt om i landet og at de ofte. Hun kjenner igjen det Ulrik sier om at det er vanskelig å få potensielle søkere til å se godene av det sosiale livet på folkehøgskolene.
- De søker seg typisk til en linje for å oppleve studieturene og arrangementene, men når de er ferdig så er det skolen og klassen de savner mest. Vi liker å si at du får så mye mer ut av skoleåret enn bare det akademiske. Du skaper motivasjon, glede og trening i å knytte sosiale bånd. Dette er ting som er viktig for veien deres videre, sier Birch.
Årets søkertall til folkehøgskole vil de først få se i mars, og Birch forteller at hun er spent på å se dem.
- Jeg ønsket å få gode venner og minner for livet her, og det har jeg fått, sier surfelev Wilma Blydt Paulsen.
[img242286_11RF]
JEJUNE med rykende fersk debutskive: