Sørnett

Sparer penger - bor i telt

Det blir ofte havregrøt til frokost i teltet for Samuel Årikstad (t.v) og Simon Urdal. Foto: Asgeir Høimoen

Det blir ofte havregrøt til frokost i teltet for Samuel Årikstad (t.v) og Simon Urdal. Foto: Asgeir Høimoen

Mens teltsesongener er over for de fleste, har Simon Urdal (24) og Samuel Årikstad (27) valgt å bo i telt gjennom høsten.

Publisert:

I et mørkt telt i skogen i Jegersberg fyres en primus opp for å kunne lage dagens frokost. Klokken har så vidt passert halv sju og på menyen står havregrøt.
– Det blir som regel havregrøt til frokost. Kosten er ikke så variert, men vi blir ikke lei havregrøt, forteller Simon og Samuel.
Det store militærteltet er fyllt av en innestengt og klam lukt. Fukt har vært det største problemet i tiden de har bodd der. Soveposene har blitt våte av fukt og fyrstikkene ubrukelige.

Ville prøve noe nytt

Det var i sommer de to guttene fikk ideen om å flytte inn i telt da de var i en barnedåp og noen spurte om de ville ha et telt som skulle gis bort. De er begge glad i friluftsliv og ville gjøre noe utradisjonelt.
– Vi ville prøve noe vi ikke hadde gjort før. Samtidig ville vi se hvordan det var å leve enklere og billig, forteller Simon.
Selv om de aller fleste foretrekker å bo innendørs, får guttene stort sett positive tilbakemeldinger fra folk de møter.
– Folk blir veldig interesserte når de hører at vi bor i telt. Mange synes nok det er litt sprøtt, men samtidig sier de at det virker kult, sier Samuel.
De flyttet ut i skogen den 1. september og har akkurat feiret en måned ute i friluft. De forteller at den første tiden har vært spennende, og de synes det har gått veldig greit.
– Til nå har det vært 2 grader på det laveste, men så langt går det bra. Temperaturen er stort sett den samme ute som inne i teltet, forteller de.
Selv om det begynner å bli kaldere i luften har de ingen planer om å flytte inn igjen enda. De vil bli boende ute så lenge det går bra.
– Planen er hvertfall å bo her frem til jul, sier Samuel.

[img94237_2RM]

– Ikke helt Lars Monsen

En fiskestang ligger slengt i et hjørne av teltet. De har vann rett utenfor døra med ypperlige fiskemuligheter. Men noen fiskelykke har de foreløpig ikke hatt.
– Vi har prøvd å fiske litt her, men vi har enda ikke fått napp, forteller Samuel.
Men selv om de to guttene har valgt å bo i skogen har de ikke isolert seg helt fra sivilisasjonen. Simon tar sosionom-utdanning ved Universitetet i Agder og Samuel jobber som assistent på psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus. De har også leid et rom hos noen venner hvor de oppbevarer tingene sine. Her har de også mulighet til å dusje.
– Selv om vi bor i skogen er vi ikke helt Lars Monsen. Vi er på jobb og skole om dagen. Vi passer også på å spise en del når vi er borte. Det blir ikke mye avansert middagslaging her, sier de to.

Innflyttningsfest

Når de lever et primitivt liv i skogen uten TV, internett og andre ting de fleste i Norge tar som en selvfølge, må de finne andre måter å få tiden til å gå på.
– Det er jo veldig avslappende å bo her. Jeg får tiden til å gå ved å hogge litt ved, fiske og lese i Bibelen, forteller Samuel.
Og selv om de har bosatt seg et stykke inn i skogen er det ingenting i veien for å arrangere sosiale sammenkomster.
– Nå skal vi ha innflyttningsfest her. Vi har invitert en del venner opp hit, og vi skal ha en hyggelig kveld i disse flotte omgivelsene, sier Simon tydelig fornøyd.