Sørnett

Sterkere konkurranse gir bedre studenter

Studiedirektøren ved UiA, Bjørn Monstad. Tatt ved en tidligere anledning. (Foto: arkiv)

Studiedirektøren ved UiA, Bjørn Monstad. Tatt ved en tidligere anledning. (Foto: arkiv)

På økonomi, ernæring, ingeniør og flere lektor-linjer har snittkravet for å komme inn økt de siste årene, og øker trolig enda mer neste år.

Publisert:

- Den økende søkningen til de fleste studiene på UiA de siste årene har ført til større konkurranse for å komme inn. Dette vil da si at poengsummen for å komme inn blir høyere, og vi får da stadig flere kvalifiserte studenter, forteller studiedirektør Bjørn Monstad ved Universitet i Agder.

Konsekvenser for søkere med for lave karakter

Sørnett har tidligere denne uken skrevet om den økende veksten av studenter på Universitetet i Agder (UiA) de siste årene. Dette vil få konsekvenser for de med lavere snitt som vil inn på studier innen økonomi, ernæring, ingeniør og flere lektor-linjer.

- På grunn av de økende søkertallene vil flere studier bli såkalt lukket, forteller han.

Dette vil si at de med best karaktersnitt kommer inn. Hvis det ikke er nok plasser til alle som søkte med bra nok snitt, vil det komme opptaksregler. Det kan være for eksempel høy nok karakter i ett gitt fag som er relevant innen det studiet man søker.

UiA har fått kritikk for dårlig plass på lesesalene. Dette har de nå gjort endringer på, ved å åpne flere grupperom. Med flere studenter kreves også flere lærere.

- Det ansettes stadig flere lærere og folk i administrative stillinger, forklarer Monstad.

- Har dere noen grense på hvor mange studenter dere kan få inn på universitetet?

- Den grensen kommer litt av seg selv. Antall elever som går ut av videregående skoler vil flate ut om ett eller to år, og da vil også søkningen til universiteter og høyskoler også flate ut, sier han.

Denne informasjonen kommer fra nasjonalstatistikken, som viser at det er færre elever på disse kullene enn før. Monstad tror av den grunn at den største vekstperioden for antall søkere snart er over.

- Det vil kanskje bli noen flere de neste par år vil jeg tippe, også vil vi hoppe på en stabil situasjon videre framover, avslutter Monstad.

 

 

Les også:

Rekordmange studenter på UiA 

Trangt på UiA-lesesalen