Sørnett

Storslått åpning av Kilden

Det var mange som ville ha noen ord med ordfører Per Sigurd Sørensen under åpningen av Kilden mandag. FOTO: ERIK PETTERSEN

Det var mange som ville ha noen ord med ordfører Per Sigurd Sørensen under åpningen av Kilden mandag. FOTO: ERIK PETTERSEN

Det ble ikke spart på noe da Sørlandets nye storstue for kultur skulle åpnes mandag. Se bildegalleri nederst i saken!

Publisert:

Over 1100 spesielt inviterte gjester fikk nyte et glass champagne og tapas mens de nøt synet av det ferdige resultatet, konserthuset Kilden. I foajeen var det mingling blant næringslivstopper, politikere og spesielt inviterte gjester som var involvert i byggingen.  Etter årevis med planlegging, møter, diskusjoner og en omfattende byggeprossess, står altså den spektakurære bygningen ved innseilingen til Kristiansand, endelig klar til bruk. Det var en tydelig preget, men begeistret avtroppende ordfører som fikk gjøre sin nest siste offisielle embedsgjerning.

Konsertsalen er selvet smykket i Kilden.
- Denne salen har så fantastisk akustikk at det nesten ikke går an å få presset frem én eneste sur tone, sier Per Sigurd Sørensen (H)

Byggets interiør minner om Operaen i Oslo, og med bølgende vegger i eksklusivt treverk, skal det ikke være noen tvil om at de finske arkitektene lot seg inspirere av det maritime da de designet bygningen i havgapet.

Et bygg for alle
I sin tale forteller han at han er glad på vegne av Kristiansand, for å være medeier og partner i det nye konserthuset med bruttoareal på over 16.000 kvadratmeter, som har kostet 1,7 milliarder kroner å bygge.

- Vi kan i dag være stolte av at kritikerne ikke kan si “hva var det vi sa.” Kilden ble bygget innenfor budsjettrammene, og det ble faktisk levert 3 måneder før tiden. Dette er et bygg som skal være for alle, og vi skal ha rom for både musikk, teater, dans og andre kunstformer. Forhåpentligvis ser vi nå en oppblomstring av nye talenter og kultur på Sørlandet, sier Sørensen.

[img45079_2RM]

Klump i halsen
Byggstyrets leder Svein A. Hannevik er også veldig glad for at prossessen snart er over, men forteller at han har en klump i halsen.

- Vi er veldig stolte av dette bygget. Alt har gått etter planen, og selv om vi har noen småting igjen, så kommer vi trygt innenfor de avtalte tids- og budsjettrammene. Akustikken er helt fantastisk i konsertsalen, mye takket være det gode samarbeidet med arkitekter og alle andre som har vært med på byggingen. Kilden vil bli stående som et symbol på satsingen på alle kulturformer, et symbol på en region i vekst, sier han.

Sammen med entreprenør Philip van der Velde og ordføreren fikk Hannevik sole seg i glansen av det store presseoppbudet på den store dagen.

- Den typiske konflikten mellom arkitekt og entrepenør har uteblitt gjennom hele prossessen. Kommunikasjonen har vært svært god hele veien, sier van der Velde.

Samtaler med mamma
Under seremonien fikk mange av de involverte holde sine takketaler, og det var en

[img45079_3RM]

høytidelig stemning i salen. De inviterte gjestene fikk imdlertid også overvære de første av mange kunstneriske innslag fra scenen i konserthuset. Kristiansands Symfoniorkester, i stram regi av dirigent Rolf Gupta, spilte vakre toner fra blant annet Edvard Grieg . I tillegg satt latteren i salen løst da tidligere Cæsar-stjerne Nicolay Lange Nielsen og Jorunn Kjellsby fremførte et utdrag av stykket "Samtaler med mamma" regissert av Aksel-Otto Bull.

Per Sigurd Sørensen fikk siste ord på seremonien, på sin nest siste dag på jobb som orfører i Sørlandets nå soleklare kulturhovedstad.

- Jeg håper bygget vil bli Kilden til inspirasjon. Gratulerer med dagen.

[slideshow id=221]