Sørnett

Strides om ny kostholdstrend

Raw food: Konseptet går ut på å ikke spise mat som er behandlet over 42 grader. (Foto: Martine Haug Nysether)

Raw food: Konseptet går ut på å ikke spise mat som er behandlet over 42 grader. (Foto: Martine Haug Nysether)

Publisert:

Raw food-trenden har kommet til Norge. Ekspertene er uenige om et kosthold basert på raw food, vegetar og vegansk mat er sunt.

- Rå mat har få eller ingen helsemessige fordeler, sier Christian A. Drevon, professor i ernæring ved Universitet i Oslo.
Drevon mener det er greit å spise rå grønnsaker og frukt, men at fornuftig varmebehandling har en rekke fordeler.
- Det gir bedre biotilgjengelighet og dreper en god del bakterier, understreker professoren.

Klinisk ernæringsfysiolog ved Sørlandet sykehus, Eli Anne Myrvoll Blomkvist, er også skeptisk.
- Jeg er litt bekymret for at mange slår seg på den nye trenden uten å kunne nok om det.

Krever mye
Ernæringsfysiologen mener man må være ekstremt flink til å sette sammen kostholdet sitt, dersom man velger å spise raw food og vegansk mat.[sniplet faktaboks]
- Man må unngå mangelsykdommer, noe som er utrolig vanskelig med et kosthold utelukkende bestående av planteføde, poengterer hun.

Blomkvist mener det er viktig at de som lever på en slik diett er oppmerksom på at de får i seg alle næringsstoffene. Hun trekker frem viktige næringsstoffer som omega 3, vitamin D og B12. Omega 3 og vitamin D får man blant annet gjennom å spise fet fisk, mens vitamin B12 får man i seg ved å spise animalske produkter, som melk og egg.

- Jeg ser ikke bort i fra at det finnes positive sider med et slikt kosthold, men som klinisk ernæringsfysiolog er jeg opptatt av å se på næringsstoffene, avslutter hun.

Du kan spise fem om dagen, men fortsatt ha et dårlig kosthold.


Anbefaler raw food

Asgeir Brevik mener dagens forskning støtter at mennesker bør spise mer frukt og grønt. Han har doktorgrad i ernæringsvitenskap ved Universitet i Oslo og jobber i dag som forsker.

[img60025_2RS]

- Selv om det finnes lite eller ingen forskning på raw food, er jeg en av de få som sier at det er veldig bra. Det finnes mange helsemessige fordeler ved å spise rått, sier Brevik. En lettere kropp og bedre luktesans er noen av fordelene skal vi tro forskeren.

Selv har han spist raw food i elleve år, men mener det ikke er realistisk å tro at alle skal spise rått. Brevik ser på det som et ideal, noe folk kan strekke seg etter.
- Om du spiser 80 prosent rått er det bra det og, understreker han.
Forskeren mener det kan være bedre enn å følge "fem om dagen"-prinsippet.
- Du kan spise fem om dagen, men fortsatt ha et dårlig kosthold.