Sørnett

Sumeya Aden (28) studerte på tre kontinenter.

Nå jobber hun på Sørlandet sykehuset.

Foto: Haya Tourkou

Foto: Haya Tourkou

-Jeg er fra Somalia og ble født i Danmark. Da jeg var fem år gammel, flyttet jeg til Syria. Så reiste jeg til Egypt, før jeg kom til Norge i 2015. Med et stort smil forteller Sumeya sin spennende historie.

Publisert:

Sumeya Aden som jobber på Sørlandet sykehus.
 Foto: Haya Tourkou

Sumeya Aden som jobber på Sørlandet sykehus. Foto: Haya Tourkou


I 1990 brøt det ut borgerkrigen i Somalia. Da flyktet mange somaliere til Danmark, der Sumeyas foreldrene traff hverandre og giftet seg.

Livet i Danmark var så vanskelig for hennes familie. Den danske kulturen var helt annerledes enn den somaliske. Derfor opplevde Mora til Sumeya mange utfordringer. I den somalisk kulturen passer hele storfamilien på barnet, men i Danmark var det mye ansvar for hennes mor siden hun måtte passe barna alene. Moren til Sumeya valgte å reise til Syria. Hun valgte Syria fordi kulturen der lignet den somaliske. I tillegg var det gratis utdanning der. De ville gjerne å bo der hele livet, men måtte flytte fra Syria på grunn av krigen. Så reiste de til Egypt for å fortsette på skole, spesielt fordi både Syria og Egypt bruker samme språk.

Sumeya giftet seg med en somalisk gutt fra Norge som var på besøk i Egypt. Der ble de kjente med hverandre. Så kom Sumeya til Norge med ham.

-Jeg er en som er så glad i å studere. Utdanning er den viktigste del av livet vårt som vi lærte fra foreldrene våre, sier Sumeya.

Da hun kom til Norge, bestemte hun seg å fortsette på universitet. Så studerte hun å bli bioingeniør ved UIA. Etter det tok hun master på Entrepeneurship og Innovation ved UIA.
I dag jobber Sumeya på Sørlandet sykehus. Hun har fast jobb der. Etter hun startet på UIA fikk hun mange muligheter under utdanningsperioden. Hun fikk et stort sosialt nettverk i løpet av studietiden. I tillegg var hun aktiv i moskeen og fikk der flere venner fra forskjellige land. Sumeya ønsker å utvikle seg. Derfor prøver hun å være effektiv i dette samfunnet. Hun arrangerer flere aktiviteter for studenter i byen gjennom organisasjonen FIDA. Hun synes at det alltid er studenter i byen som trenger hjelp. Derfor hjelper hun dem til å finne frem hva de trenger.
- Studenter trenger støtte for å være kreative. Det var akkurat dette jeg trengte da jeg var student.

Sumeya Aden 28 år.
 Foto: Haya Tourkou

Sumeya Aden 28 år. Foto: Haya Tourkou