Sørnett

Tett på Mikhael Paskalev

Mikhael Paskalev og Billie Van på Østsia. Foto: Christine Wergeland

Mikhael Paskalev og Billie Van på Østsia. Foto: Christine Wergeland

«Kan godt være det neste store fra Norge etter A-ha og Annie, om ikke Bernhoft rekker det før han», melder The Guardian om Mikhael Paskalev. Torsdag var det Sørlandets tur til å oppleve 25-åringen på nært hold.

Publisert:

Det er første gangen han spiller for seg selv i Kristiansand, og er overrasket over hvor mange som har kommet.

- Det er overveldende at det kommer folk i det hele tatt - en del folk også. Jeg blir småsjokkert samtidig som det er veldig, veldig gøy og det gir meg veldig mye energi, smiler Mikhael.

Den 25 år gamle sunnmøringen som tidligere i år vant Årets Urørt, har alt fått mye oppmerksomhet både her i Norge og i England. Den engelske avisen The Guardian roser ham til den store gullmedalje. «Kan godt være det neste store fra Norge etter A-ha og Annie, om ikke Bernhoft rekker det før han», melder The Guardian. Inntil i fjor studerte Mikhael ved Liverpool Institute of Performing Arts.

-  Jeg må jo innrømme at ting gikk veldig fort etter jeg slutta på skolen. Jeg så for meg å jobbe som servitør fire dager i uka for å kunne jobbe med musikk de resterende tre, men jeg var heldig. Det skjedde ikke på 1,2,3 – dette er noe jeg har jobbet lenge med, og med litt flaks så gikk det bra, forteller Mikhael.

Scenevant og lite nervøs

Publikum jubler i det han entrer scenen, og fulle av forventning senker samtalen seg, og oppmerksomheten er hos Mikhael. Hey Joseph er den første sangen han skal spille, og han spiller denne akkompagnert av sin egen gitar. Stemmen bærer gjennom rommet, og publikum er hekta. Den høylytte applausen får ham til å trekke på smilebåndet, og det er tydelig at han trives på scenen.

- Jeg har jobbet aktivt med musikk siden jeg var tolv år, men har holdt på med musikk på mange forskjellige måter helt siden jeg var liten, forteller Mikhael som er godt vant med scener og forsamlinger.

Tidligere slet 25-åringen med nervøsitet, men dette blir bare bedre og bedre.

- Jeg ble veldig nervøs før, men nå har det gitt seg litt. Det blir mye spilling, ting begynner å sitte og da forsvinner nervøsiteten, forteller han.

I forkant av det han vil betegne som sin viktigste konsert, forteller Mikhael at han var veldig nervøs.

- Jeg ville så gjerne at konserten skulle gå bra. Det var helt krise hvor nervøs jeg var, erindrer han.

Det er nå over et halvt år siden den viktige konserten under by:Larm i februar, og det er blitt mange konserter etter dette. I sommer deltok han på flere festivaler, og har også gjestet på Lydverket og Lindmo på NRK. Det er mye på tallerkenen hans, og i den hektiske perioden han nå er inne i blir det mye reising og mange opptredener.

- Vi har turnert i litt over to uker nå, og så har vi to uker til. Det blir mye spilling, men jeg har noen fridager også da, forteller han.

Glimt i øyet

Bandet består av Mikhaels tidligere klassekamerater Joe Wills, Fabian Prynn, Jørgen Berg Svela og Merete Pascual (Billie Van). Den umiskjennelige innlevelsen sammen med energien de utstråler, er bare noen av tingene som er med på å gi publikum en konsertopplevelse de sent vil glemme. Mikhael og bandet spiller ikke bare musikk – de formidler følelser og stemning til publikum. Med mye sjarm og et vinnende smil har han publikum i sin hule hånd under hele konserten.

[img71063_2RS]

- Jeg visste egentlig ikke hvem han var da jeg bestemte meg for å dra, men jeg er glad jeg kom, forteller en av jentene som har tatt turen til Østsia denne kvelden.

- Hadde jeg visst han var så kjekk hadde jeg tatt på meg noe annet, ler ei annen.

Jentene har helt rett. Turen var verdt det og vel så det, og ja – han er virkelig en kjekk kar. Mikhael beskriver seg selv som vimsete sta og bedreviter, vel vitende om at han ikke alltid vet best. Sørnett spør Mikhael om det så mange jenter rundt om lurer på:

- Er du singel?

- Njaaaa, vet ikke helt, svarer Mikhael med glimt i øyet.

- Ikke drit meg ut nå da

Mikhael imponerer med både munnspill og trompet på scenen, men det er gitar han kan best.

- Gitar var det første jeg begynte med, men etter hvert ble jeg også låtskriver, sier han.

Tekstene handler om mye forskjellig, og han har ingen formel på hvordan han går frem når han lager låtene sine. Noen ganger lager låtene seg selv, og han tror det ville blitt kjedelig og lite inspirerende å bruke samme formel hver gang.

- Jeg har noen måter jeg liker å gjøre ting på, men for meg er kunsten å gjøre det forskjellig hver gang. Film, musikk og noe så klisjéfylt som livet inspirerer meg, innrømmer Mikhael.

Den siste låten han skrev handler om småtvister i et kjærlighetsforhold hvor kvinnen blir slått. Kvinnen skjønner likevel at han er en fin fyr og at han er glad i henne.

- Den er egentlig ganske deprimerende, men jeg fascineres over at noen kan være så glade i hverandre, smiler han.

Bluebox og Jonas Alaska

[img71063_3RM]

Fredag kveld er det klart for ny konsert og denne gangen på Bluebox i Grimstad. Ti minutter før annonsert konsertstart er det kun solgt 30 billetter. Grimstadværingene lar vente på seg, men når de først kommer – kommer de mange. 120 musikkglade unge voksne tok turen til Bluebox denne fredagen, og Mikhael leverte om mulig - like godt som dagen i forveien. Likevel var det synd at prat i publikum ødelegger litt av konserten.

- Vi både ser og hører at folk snakker, vi er jo ikke blinde, forteller Merete Pascual også kjent som Billie Van.

Artist Jonas Alaska har tatt turen helt fra Åmli denne kvelden for å få med seg konserten.

- Dette er den første konserten med Mikhael jeg er på hvor jeg ikke er med i bandet selv, og dette var fantastisk bra, forteller 24-åringen fra Åmli.

Jonas Alaska som i 2011 ble trippel-nominert til Spellemannsprisen for debutalbumet er også tidligere klassekamerat av Mikhael, og de to hjelper hverandre i hverandres band.

- Dette satt kjempe bra, og jeg elsker låtene til Mikhael. Jeg føler meg veldig stolt og jeg holdt på å sprekke flere ganger fordi jeg ville være med selv. Bare det å få være en del av det, smiler Alaska som nyter konserten med sin far og bestefar.