Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Bjørn Årseth er i dag lærer for Bamble kulturskole, og er svært god til å spille piano. Foto: Kristine Hauge Thomassen.
Det finnes mange forskjellige måter å håndtere drastiske forandringer og utfordringer i hverdagen på. Når Bjørn Årseth ble far til en alvorlig hjerneskadet sønn, valgte han å se til Bibelen.
Kristine Hauge Thomassen
Publisert: 30.11.2017 kl 13:27
Det er en tidlig søndagsmorgen midt i november, det er kjølig og minusgrader. Fra stuen er pianoet synlig, og fra den nedre etasjen kan man tydelig høre skrikene fra en tolv år gammel gutt, Henrik. Dagen har vært hektisk, og i morgen skal det installeres ny heis.
– Han har sine dårlige dager og dårlige timer, forteller tidligere musikklærer Bjørn Årseth.
– Det blir en egen livsstil å ha et barn som er funksjonshemmet, det er utfordrende.
Årseth forteller at grunnen til at han begynte å lese, var behovet for svarene han ikke fikk gjennom bønnene.
[img170019_2RM]
– Når slike ting skjer, som pappa, så stiller man selvfølgelig mange spørsmål, og man ser etter svar både på himmel og på jord. Etter mange år, når jeg skjønte at jeg sannsynligvis ikke kom til å få noen svar på disse smertene eller om han kom til å bli noe bedre, så fant jeg ut at jeg ville ta tak i min egen religion.
Dette gjorde han ved å studere de bibelske tekstene, og ved å gå inn i dybden til deres kilder fra et mer historisk perspektiv. Bjørn Årseth forteller at selv om han kanskje ikke fikk noen direkte svar fra oven, så fikk han en bedre forståelse for tekstene og forfatterne, noe som gjorde ting lettere å sette i perspektiv.
Han fortsetter med å forklare at han etter en stund startet å innse hvor spennende stoffet var, og ble det han kaller en "selverklært bibel-nerd".
Jeg tror at vi har mye å lære fra bibelske tekster, til tross for at de kanskje ikke er så vitenskapelige, sier Bjørn Årseth.
[img170019_3LM]
Den søndagsmorgenen var ikke en bra dag for Henrik, men Årseth forteller at det finnes bra dager, hvor ting nesten kan kalles normalt. Siden de fikk sønnen i 2005 har Bjørn, og kona Sylvi flere ganger dratt utenlands for behandlingsopplegg som kan hjelpe Henrik.
– Når du kommer over det første og største sjokket så begynner du å lete etter ting som kan være til hjelp. Vi har funnet flere behandlinger utenlands, som støttes av den norske stat, disse har vært til stor hjelp for både oss og Henrik. Vi føler at vi driver med noe vettugt. Det har blitt en livsstil, som er utfordrende, men stort sett fungerer ting bra for oss.
Bjørn Årseth fortsetter med å si at de har fått mye støtte fra kommunen og staten, som de har satt stor pris på.
[img170019_4LM]
Etterhvert som Bjørn Årseth startet å lese mer, og gikk dypere inn i bibelens kilder, ble behovet for svar mer og mer til en hobby. I dag har han som ambisjon å være en brobygger mellom troende og ikke-troende, noe han håper å gjøre gjennom flere fremtidige foredrag.
– Det jeg syntes er gøy, er at jeg har oppdaget at de som overhode ikke har noe forhold til disse tekstene, slik som ateister, som fullstendig avviser det guddommelige, eller agnostikere som sier «tja, kanskje, kanskje ikke».. hele dette spekteret helt frem til de veldig konservative bostavtro-kristne, personlig-frelste som ofte blir brukt her i Norge, hele dette spekteret syntes jeg det er interessant å henvende meg til, for å se om vi ikke kan i det minste prate om disse tekstene på en litt mer akademisk måte, som gjør at vi kan få en litt bedre forståelse for hvorfor vi har havnet på det livssynet som vi har.
Bjørn Årseth planlegger per dags dato flere foredrag, hvor han utfordrer og stiller spørsmål til det man kanskje kan kalle den A4-kristendommen mange nordmenn har.