Sørnett

Vann i alle former og medier

Kunstner Yvonne Ranestad og leder for Biofoto Sørlandet Anne-Lise Stangenes. Foto: Silje Solbakken

Kunstner Yvonne Ranestad og leder for Biofoto Sørlandet Anne-Lise Stangenes. Foto: Silje Solbakken

"Vannets reise - fra kilden til havet" er høstens storsatsing på Agder naturmusem. Men besøket har vært skuffende.

Publisert:

Agder Naturmuseum er denne høsten blitt til et "vannmuseum". Rett innenfor hovedøra hører du vann sildre. Lyden av små bekker og store fossefall følger de besøkende gjennom utstillingen. Snart dukker det også opp fantastiske fotografier av vann i alle former.

- Folk vet ikke at det er utstilling her, så det har vært litt skuffende, sier tekstilkunstner og poet Yvonne Ranestad.

Leder for Biofoto Sørlandet Anne-Lise Stangenes er enig. Hun legger til at det kanskje hadde vært anderledes om de hadde hatt flere midler til å markedsføre prosjektet.

- Men vi er jo frivillige alle sammen. Vi har ikke fått noe som helst støtte, så det ikke så mye penger å ta av, sier hun.

[img121106_2RM]

 Felles prosjekt

Nydelige naturfotografier, tekstilkunst og dikt har prydet Agder Naturmusem og Botaniske Hage siden starten av september, men prosjektet startet allerede i 2011.

- Vi legger merke til mye av det samme når vi er ute i naturen. Vi ser de bittesmå tingene og hvordan fargene virker sammen, forteller Ranestad.

Det passet derfor veldig fint å lage et felles prosjekt. De kunne jobbe med hver sine medier men ha et felles tema og en rød tråd.

 

Bilder fra medlemmene

Biofoto Sørlandet er en fotoklubb som strekker seg over begge Agderfylkene. Alle bildene i utstillingen er tatt av medlemmer herfra. Det har blitt avholdt prosjektturer og delkonkuranser, hvor de beste bildene er trukket ut.

For at prosjektet skulle være attraktivt for alle var det viktig å ha et tema som de fleste kunne relatere seg til.

- Vann er livgivende. Alt er avhenigig av vann, både planter, dyr og mennesker. I Agderfylkene har vi veldig mye vann og vassdrag, så dette var noe alle kunne være med på, uansett hvor de bodde, forteller Stangenes.

Det passet også fint å ha vann som tema når årets TV-aksjon skulle gå til rent vann, og vi er inne i FNs vann-tiår.

 

Mange medier

Blandt de mange fotografiene henger det i tillegg tekstilbilder som Ranestad har brodert. Hun har også skrevet flere dikt til temaet. For å skape stemning i lokalet er det tatt opp lyd av vann i alle former. Denne naturlyden er det Magne Myhren som har stått for.

[img121106_3RM]

De har også fått laget en naturfilm ved hjelp av Arve Henriksen. Så det er mange ulike medier som er brukt for å få en så god presentasjon som mulig. Mange av bildene og Ranestads verker er i tillegg publiert i boken med samme navn som utstillingen. Denne er damene veldig stolte av.

- På denne måten kan prosjektet leve videre selv om vi nå setter strek ved nyttår, forteller Stangenes.

 

 

Se hele saken her:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KlmSilkQ9Uk[/youtube]