Sørnett

Variert kosthold for barnehagebarn

Trives på kjøkkenet: Gunnar Gundersen forbereder lunsjen i Maurtua barnehage. (Foto: Helene Walle)

Trives på kjøkkenet: Gunnar Gundersen forbereder lunsjen i Maurtua barnehage. (Foto: Helene Walle)

I dagens lavkarbo-hysteri det ikke rart en lurer på hva småbarnsforeldre tenker om barnehagens kosthold. Småbarnsmoren Marita Jacobsen er i hvert fall ikke misfornøyd.

Publisert:

- Jeg syns ikke at datteren min på ni måneder skulle få servert kake for hver gang et barn hadde bursdag. Marita var klar i talen og ga tidlig beskjed til Nemo familiebarnehage. Det viste seg fort at barnehagemedarbeiderne på Hestnestangen var flinke til å respektere morens ønsker.
- Jeg er i hvert fall ikke misfornøyd med barnehagens kosthold. De har et stort fokus på frukt, og er opptatt av at alle barna skal få prøve det meste av både frukt og grønnsaker, sier Marita.

Flere barnehager vi har pratet med tilbyr variert mat, fast varmmat og hjemmebakte brød.  Vi har bitt merke i at det ofte er foreldrene selv som velger hva barna skal ha med i barnehagen, og at det er lite negative innspill fra foreldrene angående maten som blir servert.

Full kost
Hos Espira Dvergsnes barnehage har de full kost, som vil si at ingen har med niste og at alle måltider fås i barnehagen.
- Dette har vært en god ordning og foreldrene er veldig fornøyde med dette, ifølge pedagogisk leder Inger Marie Hals. Barnehagen har egen kokk, så mye av maten blir tilberedt fra bunnen av. De har retter som fisk, fullkornspasta og hjemmelaget tomatsuppe. På spesielle dager kan de godt ha ostesmørbrød eller pølser.
– Vi prøver likevel å holde oss til fisk og grønnsaker, sier Hals.

Har bakedag tre dager i uka
I Maurtua barnehage på Odderheia har de et stort og fint kjøkken. De har bakedager tre dager i uka, også har de fast varmrett hver fredag. Brødbakingen og matlagingen er det de ansatte som tar seg av. Daglig leder Kjetil Haugen forteller at de ikke har kapasitet til å ha en egen kokk, men han påpeker at han syns de har gjort det bra likevel.  I tillegg har de havregryn og frukt en dag i uka.
- Resten av uka har vi «smøre-mat», så som brød, knekkebrød og rundstykker.

[img51775_2RS]

Grønt-flagg sertifisert
Barnehagen er grønt-flagg sertifisert i kategorien mat, og fikk gjennom sertifiseringen et samarbeid med Bama. De gir ofte barnehagen frukt og grønt, spesielt i høysesongen.
- Dette er med på å gjøre at vi faktisk kan servere barna så mye frukt vi syns de burde ha i løpet av dagen, sier Haugen. De har ikke fått noen negativ tilbakemelding fra foreldrene, og føler selv at barnehagen opprettholder et godt kosthold.
– Tidligere serverte vi varmretter hver dag, men vi ønsker heller å være på avdelingen med ungene, fastslår daglig leder ved Maurtua barnehage.