Sørnett

Vevde for å takle sorgen

GLAD: Else Marie Jakobsen er glad for at hun startet sin karriere i Kristiansand. FOTO: Arkivfoto

GLAD: Else Marie Jakobsen er glad for at hun startet sin karriere i Kristiansand. FOTO: Arkivfoto

Else Marie Jakobsen (86) begynte å veve tepper da hun mistet sin 15 år gamle sønn i en bilulykke, og hun har vevd siden den gang.

Publisert:

Jakobsen følte et behov for å veve, slik at hun ikke skulle gå under i sorgen over å miste sin sønn. Ut ifra dette behovet har hun vevd til sammen 583 tepper. 33 av disse er altertavler som henger både i Norge og i utlandet.

[audio http://sornett.no/wp_snt/wp-content/uploads/Mista-sin-einaste-sonn-brukbruk.mp3|titles=Mistet sin eneste sønn]

Kristiansanderen begynte sin tekstilkunstkarriere da hun åpnet sitt eget billedvevverksted for alminnelig brukstekstil i Kvadraturen, til tross for de rådene hun fikk om å ikke gjøre det, siden det var vanskelig å overleve som billedkunstner på Sørlandet.

- Som tekstilkunstner så må man kjempe, ikke bare for at dette kvinnfolkarbeidet skal bety noe, men også fordi du er provinskunstner, forteller Jakobsen.

Kunstneren forteller videre at det har vært helt fantastisk å bo i Kristiansand og veve for billedvevverkstedet sitt, hvor hun fikk vevd både møbelstoff og gardiner.

Jakobsen ble først kjent da Kirsten Flagstad begynte å kjøpe hennes produkter, siden da begynte flere andre mennesker å kjøpe av

[img66879_2RM]

henne.

- Det var da Kirsten Flagstad begynte å bruke meg, at alle andre begynte å bruke meg, ler billedkunstneren.

Jakobsen har vevd mange tepper siden den gang, hun har blant annet vevd flere tepper som henger rundt om på Sørlandet.

- Det største teppet i Kvadraturen henger i tinghuset, det er på fem kvadratmeter, forteller Jakobsen.

Else Marie Jakobsen har for tiden en utstilling på Kunstmuseet i Kristiansand, hvor verkene hennes er stilt ut i samme rom som blant annet Grete Næss og Edward Munch.