Sørnett

Vil spre glede med gatekunst

Andre Buckingham med noe av gatekunsten sin bak, sammen med Silje Egeland. Foto: Kamilla Aabel.

Andre Buckingham med noe av gatekunsten sin bak, sammen med Silje Egeland. Foto: Kamilla Aabel.

- Det er kjempegøy! Jeg har aldri vært kunstnerisk og jeg har vært fall ikke funnet penselen, sier Andre Buckingham som er en av kunstnerne bak gatekunsten.

Publisert:

Ved undergangen på Grünerløkka i Kristiansand er Silje Egeland og Andre Buckingham to av elleve personer fra Energiverket som setter farger på betongundergangen. Med underkant av tre måneder med planlegging er nå tunellen nærmest ferdig stilt.

De forteller at samarbeider mellom Energiverket, Coolart og Vegvesenet gav dem muligheten til å være med på dette prosjektet. Det å både få lære og drive med gatekunst.

- Her går vi på noe som heter kreativt verksted. Vi ble presentert for dette prosjektet og fikk tildelt denne undergangen som vi setter farge på. Det skal spre positivitet og glede til de som går igjennom her. Det trengs mye planlegging, god veiledning og ikke minst inspirasjon, sier Egeland.

- Prosessen var ikke noe rammeverk. Det var ikke et kurs med pensum, men med flyt. Der vi fløt, fløt de med oss. De fant frøet og bare fulgte oss, rett og slett, sier Buckingham.

"Selv er jeg i min helt egen verden når jeg holder på, i en slags flytsone" 

Budskapet

- Det er "The butterfly effekten". Et sted man kan gå får å få kunst, finne glede og inspirasjon i hverdagen. Jeg oppfordrer flere til å se muligheten til å sette fargen på byen, det å utfordre hverandre å være kreativ. Alle som går forbi elsker det. Det er fantastisk at de heier på oss, sier Egeland.

Andre forteller at gatekunsten i tunellen har ulike historier med veldig personlige bakgrunner. Energiverket er et lavterskeltilbud. Alle med utfordringer innen rus, helse til psykiatri kan komme. Det er mange tunge historier som er malt opp på veggen, der folk har fått et utløp i løpe av sitt liv.

[img178156_2RS]

Hva tror du det kan gjøre med folka som kommer forbi her?

- Kommer man mandagsmorgen på veg til jobb og kanskje stått opp på feil bein kan de få en lettere dag. Det er nyanser som setter farge på ting, sier Buckingham.

Under intervjuene kommer det folk gående og syklende forbi. Folk stopper opp, roser og tar bilder av kunsten. Sissel Skamberg er en av de mange som blir svært fascinert.

- Jeg synes det er flott og liver opp byen med så fine bilder. Det gjør at folk blir «happy». Det har vært så grått og trist, men nå er det noe helt annet. Fargene gjør at du blir glad, det gråe er så deprimerende. De er utrolig flinke, sier Sissel.

Trykk på bildene for større format: (foto: Kamilla Aabel)

[gallery td_gallery_title_input="Bilder av gatekunsten på undergangen på Grünerløkka. " columns="4" ids="178165,178164,178186,178188,178167,178169,178187,178201"]