Sørnett

Vintagebutikk med påfyll fra utlandet

Fernanda har gjort siste finpuss før åpningsdagen, onsdag 23. januar. FOTO: Damares Stenbakk

Fernanda har gjort siste finpuss før åpningsdagen, onsdag 23. januar. FOTO: Damares Stenbakk

Nå åpner ’Bella Donna Vintage & Second Hand’, med nyinnkjøpte klær, som Fernanda Arredondo selv har skaffet utenlands.

Publisert:

Jeg trer inn i et kaldt, lyst butikklokale, duften fra gamle klær henger i rommet. Alle slags farger og fasonger henger på stativ etter hverandre. Foran meg er det et brunt, slitt bord. Der ligger det et perlekjede, som kan minne om 40-tallet, og et utstillingshode som bærer en flott damehatt. Fernanda Arrendondo rydder og bretter klær til åpningsdagen. Hun har brukt januarmåneden til å lete etter nye skatter fra utlandet, for å fylle på varer til butikken.

- Det er greit å handle i januar, siden det er da det oftest er stille i Kristiansand, sier hun.

Foretrekker utlandet
Arredondo innrømmer at hun er glad i å kjøpe vintageklær utenlands, og gjør det minst to ganger i året. Uavhengig om det er venninnetur eller med ektemannen, Trond Hansen, som også jobber i butikken. [faktaboks]

- Familie og venner er hjelpsomme når det kommer til å fylle bagasjen, siden det er toll og frakt som koster, forteller hun.
Ektemannen fortsetter med at når det er bare mann og kone på tur er de mer spesifikke på hva de skal handle til butikken.
Fernanda velger utenlandske vintageklær mye grunnet prisforholdene, og hvor trofaste europeere er for gjenbrukskulturen. Det gjelder spesielt land som Nederland, Tyskland, England og Frankrike. Men det er ikke bare i utlandet Fernanda får tilgang til brukte klær. Siden hun startet i oktober for to år siden er det mange fra Agder-fylket som har gitt bort både gamle klær og møbler til vintageelskeren.

- I fjor brukte vi flere helger på å kjøre rundt i både Aust- og Vest-Agder. Folk inviterte oss hjem til seg, og vi fikk tillatelse til å grave gjennom loftene deres. Det mest fantastiske var å få vite historien bak gjenstandene, sier hun med et stort smil.
Når den entusiastiske sørlendingen ser etter vintage, går hun etter ett motto:

- Jo eldre, jo bedre, sier hun mens hun ler litt, med hendene i kors.
Hun ser spesielt etter kvalitet, siden man brukte tjukkere stoff og sterke tråder før i tiden. Og om varene først og fremst er autentisk vintage.

- Mange i innland og utland faker vintage, derfor er det viktig å være oppmerksom, forteller hun.

- Se etter merkelappene i vintagebutikkene. Ting kan ofte være et plagg som er sydd i moderne tid, og kan derfor ha avklipt merkelapp, for å utgi seg som ekte vintage, utbryter Trond.

- Dette ble mer utbredt da vintagebølgen kom i fjor, understreker hun.

Sying og redesign
I år har Fernanda bestemt seg for å satse mer på sying av klær, som hun kan selge i butikken. Hun har gjort mye redesign og ønsker å ta fagbrev som skredder.

- Jeg syr såpass mye at det ønsker jeg å prioritere i år. I fjor redesignet jeg en del klær for å unngå at de skulle bli kastet. Hun åpner jakken sin og viser frem skjørtet sitt.

- Dette er en gammel herregenser, som er gjort om til ett skjørt. Får jeg inn et plagg med hull eller flekker som ikke kan fikses, syr jeg det om til en bluse eller kanskje toalettveske, forteller hun mens hun begynner å rydde i stativene.

Inspirert av gamle klassikere
Fernanda forteller at hun blir inspirert av gammel musikk, som for eksempel den franske sangerinnen, Edith Piaf. Gamle filmer som Breakfast at Tiffany’s med Audrey Hepburn er også en favoritt. Mye av dette gjenspeiles i butikken.

- Jeg liker å skille meg litt ut. Jeg ser på meg selv som en vintage bohem, sier hun og fyller hele rommet med latter. Hun forteller også at grunnen til butikkåpningen av ’Bella Donna’, er at Kristiansand trenger flere nisjebutikker, spesielt i kvadraturen.

- Det er alt for mange kjedebutikker her. For meg er kjedebutikker sjelløse. Jeg synes vi trenger noe annet å tilby sørlendinger, sier hun bestemt.
Etter vintagebølgen i fjor kan Marianne Helleren, butikkmedarbeider hos ’Shalam Brukthandel’, bekrefte at vintagemarkedet kan fortsette å vokse her på Sørlandet.

- Jeg ser det blir mer populært. Folk begynner å få sansen for det brukte. Spesielt retroklær og vakre, gamle kjøkkengjenstander, sier hun. Det er ekteparet hos Bella Donna Vintage & Second Hand enige i.

- Skulle noen åpne en ny vintagebutikk her i Kristiansand blir vi bare glade, avslutter Hansen.